Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат череши при диабет?

15 май 2024, 09:45 часа

Черешите са вкусен и здравословен плод. Но полезен ли е за хората с диабет?

Разрешени ли са черешите при диабет?

Черешите са диетичен продукт с нисък гликемичен индекс 22. Това означава, че след консумацията им има плавно покачване на захарта и лек инсулинов отговор. В 100 гр череши се съдържат 50 ккал и 11 гр въглехидрати, съобщава изданието The Health Site.

Черешовите плодове подобряват функцията на панкреаса и чувствителността на клетките към инсулин.

Лекар: 20 череши заместват 1 хапче от това

Благодарение на високото съдържание на витамин С и органични киселини, черешите предотвратяват развитието на усложнения при диабет - катаракта, диабетна ретинопатия и сърдечно-съдови заболявания, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, укрепват капилярите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Изданието допълша, че според някои изследвания черешите намаляват холестерола и кръвното налягане и имат диуретичен ефект.

Черешите съдържат естествен мелатонин, който подобрява съня. Консумацията им стимулира производството на храносмилателни ензими, подобрява храносмилането и усвояването на протеиновите храни.

Този вкусен плод е противопоказан при обостряне на гастрит и язва на стомаха.

Как да ядете череши, ако имате диабет?

Тези плодове съдържат много витамини и колкото по-свежи, толкова повече са витамините в тях. Но по време на дългосрочно съхранение повечето от витамините се губят. Когато пресните плодове се замразяват, витамините се запазват. Следователно при диабет са подходящи пресни и замразени череши, но не и конфитюри или компоти, към които обикновено се добавя захар.

Ако все пак не може да се откажете от сладко от череши, приготвите го с подсладител (еритритол). 

Колко череши може да ядат диабетиците?

Както всички други плодове, черешите трябва да се консумират през първата половина на деня. Чаша череши (200 гр) по време на закуска или обяд е най-добрият вариант.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 20 череши

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес