Борис Бонев с нови скандални разкрития за уличното осветление в София

5670
Борис Бонев с нови скандални разкрития за уличното осветление в София
Снимка: Actualno.com

Независимият общински съветник Борис Бонев изнесе нови данни относно скандалната обществена поръчка за уличното осветление в София.

Припомняме, че Бонев показа, че една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София, иска по 5 755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Другата страна на улицата се обслужва от другата фирма, но тя взима по 1587 лв. за същото.

И Фандъкова също ще проверява осветлението на София

„Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на ули...

"Първото и най-фрапиращо нещо са огромните разлики в цените между двете фирми. Те са между 3 и 77 пъти, като няма логично обяснение за тях. Говорим за едни и същи по вид и по технически изисквания материали и строително-монтажни работи. Именно това води до абсурдната ситуация, в която едно осветително тяло в един район, спечелен от едната фирма, и същото осветително тяло, но в друг район, спечелен от другата фирма, са с огромна разлика в цената", обясни пред журналисти Бонев.

По думите му заради този феномен между цените в двете зони при еднакъв бюджет за инвестиции, Столична община може да инвестира до 6 млн. лв. в улично осветление или основен ремонт на лампите.

Бонев изчисли, че с отделения бюджет за инвестиции в северната част на София могат да бъдат сложени едва 1 000 броя нови лампи, докато със същите пари в южната част ще може да поставят близо 3 800 броя.

"Основната причина да има подобни разминавания е зле направената обществена поръчка. Очевидно не е направено необходимото качествено пазарно проучване, което да определи какви са нормалните пазарни цени за различните елементи и това е позволило едната фирма да даде драматично по-високи цени, отколкото другата", смята независимият  общински съветник.

Бонев съобщи още, че след като е подписан договорът, зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев е подписал и три анекса към него, с което част от цените в действителност са намалени.

Петков разпорежда проверка за уличното осветление в София (СНИМКИ И ВИДЕО)

Столична община е сключила договор с две фирми за поддържане на уличното светление на стойност 74 млн. След като стана ясно от общ...

„Уловката е следната – от общо 190 позиции в количествената сметка само на 16 от тях цените са намалени. Всички точно с 11%“, каза Борис Бонев.

"Така че аргументът на зам.-кмета за някаква компенсация е пълна глупост. Това е признание за факта, че очевидно и двете фирми са дали нереално високи цени – едната в поддръжката, а другата в строителството. Другото нещо е, че това са две отделни пера – ново строителство и поддръжка и не трябва да ги бъркаме“, обясни общинският съветник.

От „Спаси София“ са изчислили, че за 2-годишния период от договора с тези намаления на цените за поддръжка става въпрос за около 600 000 лв. разлика. „Тя се компенсира буквално със 150 скъпи лампи. Тоест достатъчно е Столична община да направи на две улици ново осветление и тази разлика изчезва“, поясни Бонев.

Бонев съобщи, че ще внесе сигнал по казуса до Агенцията за държавна финансова инспекция и ще сезира финансовият министър Асен Василев и районната прокуратура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Георги Георгиев: 4000 лв. годишно ще има всеки пенсионерски клуб в София

Васил Терзиев оприличи София на "гето с надраскани фасади"

Община Самоков отбеляза Деня на българския спорт

Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Георги Георгиев призова Васил Терзиев да спре да се крие и да не се държи като "Ергенът" на финала

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

София посреща творците на бъдещето във второто издание на фестивала ShapeShift (СНИМКИ)

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София