ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП

3538
ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП
Снимка: БГНЕС

Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна? Този въпрос зададоха представители на ГЕРБ  на брифинг днес - бившият вицепремиер Томислав Дончев, бившият финансов, а преди това и здравен министър - Кирил Ананиев и бившият депутат Александър Иванов.

Поводът за въпросът им е назначената проверка на старата фирма на новия шеф на Националната агенция по приходите Румен Спецов, която по думите на принципала на приходната агенция - финансовият министър Асен Василев - се е озовала в прокуратурата.

Тримата представители от ГЕРБ обаче казаха, че Спецов е знаел за натрупаните задължения на "Гранекс Трейдър" и именно поради тази причина я е продал.

Те посочиха още, че има данни дружеството е реализирало фиктовни обороти, т.е. точило хазната и допълниха, че всичко това може да се установи за пет минути в самата система на НАП и няма нужда да се прави месец проверка - до края на мандата на служебното правителство.

От НАП твърдят, че новият директор Румен Спецов няма участия в частни дружества

Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите...

 

 

По думите на Александър Иванов "Гранекс" е реализирала обороти от милиони от продажби без да има активи, сметки за ток, трудещи се на трудов договор.

"Т.е. реализирал ли е фиктивни обороти, с които да точи хазната?", попита ексдепутатът.

"Вярно ли е, че лично е получил заповед за ревизия? Че е получил лично ревизионния доклад от НАП с констатация, че дължи 1,2 милиона. Поискал ли е удължаване връчването на акта, което да му даде над един месец време да може да се освободи от това дружество?", продължи с въпросите той.

И добави още един - вярно ли е, че Спецов е притежавал дружества, дялове и е бил управител на фирми в Добрич докато е бил в териториалната дирекция там, следователно - попълвал ли е декларация за съвместимост.

Служебният кабинет уволни директора на НАП и назначи шампион по културизъм

Служебното правителство уволни директора на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, а нейното място бе назначен Румен Спецов....

Ананиев пък допълни, че случаят трябва да влезе "в учебниците за децата". И се обърна към Асен Василев:

"Наблюдавам, че вече четвърти ден той не може да намери механизма, по който може да извърши тази проверка. Аз съм завършил българско икономическо училище, в което сме учили и контрол, и счетоводство и там се залага много на проблемите с данъчните измами и точенето на ДДС. Надявам се, че в Харвардския университет тази програма също е била засегната и той знае как да постъпи в този момент".

След което Ананиев обясни как: "Към НАП има информационна система "Контрол". В нея влизат всички хора, за които има подозрение, че източват ДДС или други данъци. Неговата (на Спецов) фирма съществува в тази система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия, лично е получил и заповедта, и ревизионния доклад да направи възражения, виждания, като той е използвал периода на удължаване, за да продаде фирмата на малоимотен, човек с криминално престъпление, съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това си е жива форма на източване на ДДС, за което трябва да даде публичен отговор."

"Тази система на НАП може да извърши проверка само за 5 минути. Съвсем спокойно министърът може да възложи някой от заместниците на Спецов или директор на ТД на НАП да я направи. Така че не е нужно да се чака месец, месец и половина да изтече мандатът на служебното правителство" - допълни Ананиев по повод на анонса, че проверката ще се прави от държавното обвинение.

А Дончев припомни, че въпросното вземане вероятно е в онзи списък от несъбрани вземания, обявен от Асен Василев в първите дни на служебния кабинет и станал част от поводите за отстраняване на бившата шефка на приходната агенция Галя Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика