X
 
 

Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!

7819 4
photo of Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!
Снимка: Getty Images/Guliver
Поредният провал за завършен на Brexit безспорно е една от най-важните новини на изминалата седмица. И, разбира се, реакциите стават все по-смешни. Поредната - британският премиер Борис Джонсън прати писмо до ЕК за второ отлагане на Brexit, но отговарящият по въпросите на Brexit британски министър Майкъл Гоув си каза в прав текст как това писмо, казано в стил "Бойко Борисов", е Пунта Мара - то само така си е пратено, от куртоазия, защото Борис щял да завърши Brexit на 31 октомври.

Щом нещата са вече до тази фаза, нека дадам няколко варианта как ще свърши всичко - понеже на всички им писна от тази пародия. Не претендирам да са реалистични - но не е реалистично и британският премиер да говори как няма да изпълни закон, обаче ето на - това става, сякаш българските порядки добре са хванали корен и на Острова:

1. За неизпълнение на закона за отлагане на Brexit, британският парламент решава, че Джонсън е извършил държавна измяна - значи доживотен затвор. А понеже куртоазията е типична черта на британския характер, на всеки няколко месеца се подава искане за отлагане на Brexit - и така до края на света.

2. След като няма да слуша парламента, Борис Джонсън довършва започнатото - разпусна парламента завинаги, вади Великобритания от ЕС на 31 октомври и така започва най-щастливата политическа приказка - имало едно време една Великобритания, водена от един рус чичко, за който дори собствените му чичковци разправяха, че не можел да управлява даже конюшня.

3. Понеже е пъзльо, на Борис не му стиска да не поиска отсрочка на Brexit. Съответно, подава оставка. На власт идва Найджъл Фарадж. След три месеца Великобритания пак иска отлагане.

4. Провежда се втори референдум. Искащите Brexit пак печелят - с един глас разлика! Разбира се, той е на кралицата. Всичко почва от самото начало!

5. На ЕС му писва и на 31 октомври изключва Великобритания. Обаче не може - пъзльовци са, а и в Договора за ЕС не е предвидено такова нещо, така че би трябвало спешно да го променят, обаче Обединеното кралство още е член и ще гласува напук против - а трябва единодушие. Смешно, нали?!

6. Нещо друго, за което не мога сега да се сетя, защото им доскуча. Точно както на всички им писна от Brexit. Защото поуката от референдумите е следната - не може да се прилагат от дъжд на вятър, точно както не може да си добър шофьор, ако караш веднъж годишно. Референдумът е инструмент, който работи само тогава, когато има навик към него. Започваш от по-малкото - местни референдуми, за дребни въпроси и чак когато хората свикнат за какво носят всъщност отговорност, тогава стигаш по-високо - там, където е Швейцария. Понеже британците не го направиха, да се разправят сега с ирландците - който не знае какво става в такива случаи, просто да се върне 30-тина години назад. С две думи - става Пунта Мара!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 3 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  ес НЯМА много голямо Бъдеще. Независимо как ще се случи или дали ще има брекзит или не. Ама то самото човечество няма голямо Бъдеще по този път на Антиразвитие. Мислете , вярвайте , не вярвайте абсолютно все тази.
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами щом нямаш бъдеще що не вземеш да се гръмнеш?
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Още от самото начало твърдях, че сценария ще е този. Запъване до последния възможен момент и накрая отказ от Brexit. Типично за британци! Вероятно има някои, дето си спомнят цитата от "Дорожная история" на Владимир Висоцкий, който ползсвах: "Ищу я выход из ворот, - Но нет его, есть только вход, и то - не тот."
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Brexit - тати ще ми купи колело, ама друг път!...
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...