X
 
 

Отсрочка или не: Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit с неподписано писмо

3059 15
Отсрочка или не: Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit с неподписано писмо
Снимка: Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън е изпратил снощи неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Brexit и друго послание, в което казва, че не желае отсрочка, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сънди таймс".

Според вестника Джонсън е изпратил три документа - ксерокопие на закона, който го принуждава да иска отлагане, придружителна бележка от държавен служител, която обяснява, че премиерът е бил длъжен да изпрати писмото с искане за отсрочка, и още едно писмо, в което Джонсън заявява, че не желае отлагане, пише 24 часа.

Един милион протестираха за втори референдум за Brexit

Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Brexit, заявиха организаторите, цитирани от брита...

"Пиша, за да уведомя Европейския съвет, че Великобритания иска допълнително. Обединеното кралство предлага да удължи този период до 23 часа на 31 януари 2020 г. Ако страните успеят да ратифицират споразумението за напускане на ЕС до тази дата, срокът за Brexit ще приключи по-рано. Искрено ваш, министър-председател на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.“, се казва в писмото, копие от което е на разположение на РИА Новости. В него обаче липсва подпис на премиера.

Малко по-късно Борис Джонсън е изпратил друго писмо, този път подписано от него. "Макар да съм готов, че Европейският съвет ще се съгласи с молбата, изпратена по искане на парламента, или ще предложи алтернативен срок за удължаване, от момента, в който станах премиер-министър, аз ясно съм изказвал своето становище, че по-нататъшно отлагане ще навреди на интересите на Великобритания, на нашите партньори в ЕС и на отношенията между нас", заявява Джонсън в него. Той изразява готовност да пристигне на извънредна среща на върха на ЕС, която може да се наложи за утвърждаване на отсрочката, за да изложи лично позицията на британското правителство. Джонсън също така подчертава, че кабинетът е готов да продължи по график подготовката за Brexit според условията на споразумението, договорено с Брюксел на срещата на 17 октомври, и изразява надежда, че европейските лидери ще съдействат за осъществяването му и също ще предприемат необходимите стъпки, за да може разводът да се състои на 31 октомври.

"Макар че бих предпочел резултатът от днешното заседание на Камарата на общините да беше друг, от началото на следващата седмица правителството ще продължи да се стреми да постигне ратификация на споразумението и утвърждаване на необходимите законодателни елементи. Уверен съм, че ще завършим този процес до 31 октомври. В действителност мнозина от тези, които днес гласуваха против правителството, изразяват готовност да подкрепят сделката и да съдействат за незабавната й ратификация", гласи текстът, цитиран от британските медии.

"Това е направо от наръчника на Тръмп и Борис Джонсън трябва да бъде спрян", написа в Twitter опозиционният лейбъристки депутат Дейвид Лами. Депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери пък нарече действията на Джонсън "жалки".

Великобритания няма да удължава транзитния период след Brexit

Великобритания няма намерение да удължава транзитния период, който ще последва, след като тя напусне структурите на Европейския съюз, з...

До опцията Brexit да бъде отложен се стигна, след като снощи британският парламент гласува за отлагане на одобряването на споразумението, докато не бъде прието законодателство за неговото прилагане. Решението е тежък удар за премиера Джонсън, който беше категоричен, че ще изведе страната от Евросъюза на 31 октомври без значение от резултата от преговорите с Брюксел.

На 18 октомври Европейският съвет одобри споразумение за сделка за Brexit между все още действащия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Борис Джонсън. В него се предвижда да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, но в Ирландско море, не на сушата между Ирландия и Северна Ирландия. Сега в 64-те страници на новото споразумение пише, че ще има икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Великобритания, с уважение към единството на Общия пазар на ЕС, Митническия съюз, както и британския вътрешен пазар. Изрично е записано, че ще бъде признато британското право на независима търговска политика, но има и текст, че двете страни ще работят по договорености за споразумение за свободна търговия след Brexit.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Шминке 15 Шминке преди 1 месец Профил на трол?
  фирма имаш ли , необоротна ли , чужд капитал ли , шминке . Добро утром .
 • Нанкаш при Мама-каш ли ? 14 Нанкаш при Мама-каш ли ? преди 1 месец Профил на трол?
  апостолирам те а после адоптация . Не е сага , нито зага , а последователност . Но - накъде отиваме така ?
 • Лукс на високо болничен: 13 Лукс на високо болничен: преди 1 месец Профил на трол?
  Андрейката , каруцето , както неочаквано пътища ... рецесия по правилата чак до районното ли ? Да .
 • Списък за пазаруване женски пазара 12 Списък за пазаруване женски пазара преди 1 месец Профил на трол?
  жената ми по ТТИП написала следното : крастено магаре по 650 биркани на 4.50 кило не интересно , а инфлация за наш бюджет , забранено , не се купува . Скумрията на 9 по кило , напушена , вземи , вземай . къде да намериш не зрял фасул , а вместо мексикански червен боб , пресен стерилизиран грах , 650 буркан , каква цена кило ? Освен това , всеки случай : ананас пастьоризиран , докато е евтин : виж още ›› коледа , празници , подобни такива черни дни ... А аз какво да впиша на бележничката за жената ми ? Не съм ти твоята МАГАРЕ.
 • Хер @ком, Хер Епъл, Хер Тезла, Хер Цукерберг : каквото поискат 11 Хер @ком, Хер Епъл, Хер Тезла, Хер Цукерберг : каквото поискат преди 1 месец Профил на трол?
  твоето манго , моето банана
 • Вулгаретти 10 Вулгаретти преди 1 месец Профил на трол?
  нова огърлица с диамантен карат над 100
 • стокова борса 9 стокова борса преди 1 месец Профил на трол?
  към север !
 • Ай ем е прайвът денсър 8 Ай ем е прайвът денсър преди 1 месец Профил на трол?
  дансин фор моней
 • Мус И ден , мус И ден цум 7 Мус И ден , мус И ден цум преди 1 месец Профил на трол?
  народни песни навсякъде , голяма веселба
 • Антарктидата в Лондон ? 6 Антарктидата в Лондон ? преди 1 месец Профил на трол?
  минус 30 градуса , време за голяма чаша Джин с лимонче
Нагоре
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...