ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът

11960
ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът
Снимка: БГНЕС

Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като интерес, и като популярност. Но вчера (22 април) вдигна летвата на най-важното ниво – това на държавността.

Какво се случи – беше гласувана процедура за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание. Фундаментално, защото в този текст са посочени ясно две неща – първо, в какъв период от време обвинител номер едно трябва да идва и да се отчита пред парламента и второ, че главният прокурор е дължен да се яви, когато бъде повикан за изслушване.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, биха казали хората с поне една мозъчна клетка в главата, които отдавна са осъзнали, че докато не заработи правосъдието ни, бял ден няма да видим. И наистина е твърде хубаво – защото същото се отнася до председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Ще кажете, какво толкова – нека да се отчитат всички. И ще сбъркате – защото с това решение отново не се променя моделът, логиката остава същата!

Да го обясня така – за да построите къща, първо почвате от основите, после вдигате стените и накрая идва покривът. Не става да сложите първо стените, после покрива и накрая основите. Или първо покрива, после основите, накрая стените. При всеки друг вариант извън първия, като ливне дъжд и задуха вятър, на къщата ѝ ви се случва това, което се случва на две от трите къщички в приказката "Трите прасенца".

Същото е и със съдебната власт. Основата на държавата е независимостта на законодателната власт (парламента), изпълнителната власт (правителството) и съдебната власт (съда). Не просто независимост, а независимост на всичките тези власти една от друга и контрол на всяка от тези власти върху другите! Специално за съдебната власт – тя трябва да е независима от политическо влияние, но да не може да прокарва закони и да налага политики! Ако съдебната власт не е независима, всеки, който вземе политическата власт в държавата, ще кара съда да отсъжда в негова полза! Или както е популярно в България за най-големите гадости: "Законно е"! Затова трябва да има гаранции, че съдебната власт няма как да бъде пипната от политиците.

В България такава гаранция няма! Защото, извън политическите квоти във Висшия съдебен съвет, има и друг лост за политическо влияние – прокуратурата, която е направена равна със съда. Прокуратурата НЕ Е съд! Разликата между прокуратурата и съда е, че прокуратурата обвинява, но съдът решава дали обвинението е справедливо! Прокуратурата обвинява, съдът - не! Съдът отсъжда, прокуратурата - не! Затова и прокуратурата е нещо различно от съда – тя е изражение на държавата, тя е инструмент на държавната политика в областта на правото. В прокуратурата има политика по дефиниция, в съда – не! В един съдебен процес прокуратурата е страна – обвинител, а съдът не е страна – той е арбитър, той отсъжда, той решава! Иначе все едно Роналдо и Меси сами да си свирят дузпи, да вляза в популярната премиерска аналогия.

Затова и решението да се приравнят главният прокурор и председателите на върховните съдилища означава само едно – да се запази политическото вмешателство! Това беше прокарано по идея на ДПС, беше подкрепено от ГЕРБ и БСП.

Действително, лидерът на БСП Корнелия Нинова единствена от лидерите на формациите, подкрепилите пълния текст, излезе на трибуната и обясни колко последователно гласува партията ѝ – че идеята за процедура за изслушване на обвинител номер едно тръгнала от социалистите през миналия парламент, че иска сегашният главен прокурор Иван Гешев да подаде оставка, да се разформироват специализираните прокуратура и съд, че БСП го е казвала пред Гешев в пленарна зала. Само че това НЕ Е промяна на модела, не е промяна на логиката на случващото се. Хубаво, Гешев може да си отиде, но като дойде следващият, той пак ще бъде избран при политическа намеса, пак ще е приравняван със съда - защото устройствената логика не се променя! И ще зависи какво ще прави следващият според това кой е силният политически на деня!

Не съм обаче черноглед – стъпка напред е, че изобщо стигнахме до темата с устройството на държавата ни, макар че много хора изобщо не разбират за какво става въпрос. Вярвам, че накрая ще извървим и целият път – да си построим къщичката от основите, през стените до покрива. Защото сега покривът е на земята, стените са една през друга, а основата липсва!

Колкото до Бойко Борисов и неговите думи за случилото се отпреди час - как нямало да прости, че "адвокатите на мутрите" ще разпитват председателите на ВКС и ВАС в парламента и ще ги натискат, имам следните думи - ИЗКЛЮЧИТЕЛНА НАГЛОСТ И АБСОЛЮТНО БЕЗОЧИЕ! Ако депутатите на ГЕРБ, които не ходят и до тоалетната без Борисов да им каже, не бяха гласували "за", нямаше да се случи. Още едно доказателство какво всъщност е статуквото - кой как гласува като дойде ред за правосъдие!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com