Държавата има пари за самолети и субсидии, но не и за болни деца

10139
Държавата има пари за самолети и субсидии, но не и за болни деца
Снимка: iStock/Guliver

България ще купи бойни самолети F-16 от САЩ, като се очаква да плати за тях сума от порядъка на около 2 млрд.лв. Няма да се спирам подробно на въпросната сделка и как след посещение на Цветан Цветанов в САЩ беше решено изборът на нови изтребители да бъде политически, а не експертен. Нито ще се занимавам в детайли с ценообразуването на самолетите или сравнение със средствата, за които други страни купуват изтребители от клас F-16 или по-висок.

Защото макар и много важна, темата за избора на нов боен самолет, не е причината да пиша този коментар. Провокира ме поредният зов за помощ, който призовава да се съберат пари за животоспасяваща операция на бебе.

И досега за мен остава необяснимо как държавата е в състояние да плати 2 млрд. лв от нашите данъци за нови самолети, но когато някое българско дете се нуждаe от средства за оцеляване, тогава опираме до ... благотворителност. Военните действия са въпрос на държавен бюджет, а ракът при деца - на добра душа. Първото задължително - второто пожелателно.

Дарете колкото можете да отделите и има шанс детето да оцелее. Ако не...здраве да е. Пардон, така било писано. Не е ли далеч по-логично, след като се тупаме в гърдите колко социално общество сме, приоритет да бъдат децата в нужда, а не самолетите и партийните субсидии.

Защо парите за тези животоспасяващи операции да не идват изцяло от Здравната каса, а самолетите и субсидиите да не зависят от благотворителност? И без това сделката със САЩ е за самолети, които в бъдеще ще се произведат, защо и ние да не платим с пари, които в бъдеще ще съберем?

Колкото до партийните субсидии, не виждам нищо лошо парите за партиите да идват само от дарения, при ясна отчетност. Нека да се видят кръговете от бизнесмени и структури, които стоят зад партиите. И колко хора им вярват достатъчно, за да дарят лични средства в името на техните идеи?

Това обаче няма да се случи. Ще четем поредния зов за помощ, а животът на нуждаещия се ще си остане негов проблем, но не и на държавата. През това време хората по високите етажи ще продължат с "преговорите на елитно" ниво, където няколко милиона повече или по-малко няма особено значение. А онези дребни за държавата, но непосилни за 'малките" хора суми, ще продължат да зависят от благотворителност.

Напоследък нашумя новата продукция на HBO за "Чернобил". Жертви на властовото "мълчание на агнетата" продължават да се раждат с различни малформации и мутации. Те обаче не са проблем на държавата, въпреки че именно нейните управници изкараха собствения си народ на парад под радиоактивен дъжд и го оставиха да яде заразена храна.

В бъдеще отново ще слушаме как "благотворителността е хубаво нещо" и ни сплотява като общество. Ще слушаме как Бойко "ни е купил самолети и ни е построил магистрали", как "благородно" партиите са си намалили субсидиите. Благотворителността може и да е достоен акт, но нуждата от нея е трагедия за обществото.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com