Политиците да не лъжат, че им пука за референдумите

3843
Политиците да не лъжат, че им пука за референдумите
Снимка: Thinkstock

АБВ настоява за промяна в закона, при която нужните подписи за иницииране на разглеждане на тема за референдум пред НС да бъдат намалени от 250 хиляди на 150 хиляди, а гражданската инициатива за директно провеждане на допитване до народа да става при събрани 300 хиляди подписа, а не 500 хиляди, както е в момента. В предложенията е заложено още и изменение на условията за признаване на референдума - активност от 40% плюс 1 глас от имащите право на участие.

АБВ очаква широка политическа подкрепа за закона за референдумите

АБВ очаква повечето политически сили в страната да подкрепят извършването на промени в закона за референдумите, тъй като под една или д...

Коментар на редактора

Някой би казал, че предложението на АБВ е похвално. По принцип действително е похвално. На практика обаче е ход само "от кумова срама". Ход, който цели не да реши генерално проблема с престъпно високия праг за референдуми, а просто да спечели точки преди изборите наесен.

500 000 подписа в държава с 6 млн. имащи право на глас е нагъл и бандитски пладнешки обир. Кражба на правото на мнение, на избор, на контрол, кражба на пряката демокрация.

АБВ внесе законопроект за промени в закона за референдумите

ПГ на АБВ внесе законопроект за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. То...

500 000 подписа са чудовищно много. Когато тази бройка беше приета, политиците де факто казаха на народа, че е сбирщина псета, които ще бъдат хранени само при нужда - по избори, а през останалото време ще им се поставят намордници, защото никой няма желание да ги слуша, забелязва, или да търпи да му причиняват дискомфорт.

500 000 подписа са безумие. 300 000 подписа също са безумие. Затова АБВ да не се изживяват като шерифи - спасители. И те са в кюпа на дебелокожото статукво, което иска да направи всичко възможно, за да НЕ СЕ чуе гласът на народа.

За справка, в Швейцария например референдум, в зависимост от неговия вид, се организира при 50 000 - 100 000 подписа. Във Финдалния, държава с население по-малко от нашето, парламентът обсъжда референдум при 50 000 събрани подписа, а не както тук - 250 000. 500 000 подписа пък се изискват за свикване на референдум и в Италия. С тази малка разлика, че населението на Италия е 60 млн. души!

Та нека политиците не се опитват да ни замазват очите. Ако на някого му пукаше за народа, щеше да предложи драстично сваляне на всички прагове за референдум. Толкова драстично, че безпроблемно обществото да може да повдига темите, по които да иска да се произнесе, и всеки път, когато има избори, да има и референдум.

Тъй като обаче народният глас е най-омразното нещо за всеки политик, сме обречени на лицемерие и популизъм.

Да има ли референдум заедно с изборите наесен?

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще работи в посока провеждане на референдум за изборните правила заедно с местните избори наесен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com