Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

7799
Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец
Снимка: iStock

Начинът, по който може да се изчисли заплатата на един евродепутат изисква специални счетоводни умения, които ние нямаме, а и не ни се занимава. Но на око, с всички бонуси, облаги и странични приходи към заплатата, става дума за около 12-15 хиляди евро на месец, хайде да кажем 10 000, да не се оплаче някой, че дава повече на помощниците си. Тази сума някак не е незначителна. Евродепутатът е човек, който просто става милионер, без да поема дори риска да се корумпира, както, за да го настигне, от зор-заман прави сиромахът му колега в българския парламент. По тази причина вече ни става доста трудно да четем различни политически изказвания за Европейския парламент по невинния начин, по който пишещите ги се надяват да ги възприемем. И вместо това предлагаме един малък анекс към думите им - да видим какво ще стане, ако добавим "15 хил. евро на месец" към всичко, което заявяват.

Вчера например Волгин публикува патетично обяснение защо се присъединява към "Възраждане", сякаш не е ясно - понеже и той, и те, представляват руските интереси в България. И е нормално политическите и медийните им лостове за влияние да се сливат буквално, а не само под формата на интервюта и подкасти, в които единият служи за платформа на другия; то това впрочем е и доста по-отблъскващо. Та, да се върнем на експеримента - пускаме част от неговия статус тук, и добавяме навсякъде "15 хил. евро на месец". Ще се получи интересно:

_   

"Ще започна с благодарност към всички хора от десетките структури на партия „Възраждане“, които ме предложиха за участник в предстоящите избори за Европейски парламент, където ще вземам 15 хил. евро на месец. Признанието на толкова много хора е задължаващо, а като прибавим 15 хил. евро на месец - съвсем. Това е не просто висока оценка за обществената ми дейност до този момент - за която не взимах 15 хил. евро на месец, но вече ще мога да вземам 15 хил. евро на месец. Това е преди всичко призив за още по-активна работа в защита на българските национални интереси, в защита на свободата и на демокрацията, която през последните години е атакувана - аз ще я защитавам за не по-малко от 15 хил. евро на месец."

Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат

Трябва да дадем и огледалният пример. Все още нямаме на разположение изказване от другия тип - на съвършено безличния wanna be европейски йесмен, не изказал през живота си нито една мисъл, която да е оригинална и да не е комформистка, въобще онзи популярен типаж с какъвто листите със сигурност ще бъдат препълнени. Затова ще се наложи да си съчиним предполагаемото му изявление, отново добавяйки страшната сума. И пак изглежда много хубаво. Например така: 

"Европейският парламент е мястото, където, вземайки 15 хил. евро на месец, ще гарантирам, че европейските ценности имат политическа защита. Намираме се във времена, в които нашият цивилизационен избор е подложен на заплаха, с каквато нееднократно съм доказал, че мога да се боря - преди за по-малко пари, а сега вече за 15 хил. евро на месец. Българските граждани ценят Европейския съюз, те възприемат Европа като свой дом, работят в европейските държави за най-различни суми, но в повечето случаи доста по-малко от тази, за която ще работя аз - 15 хил.евро на месец. Надявам се да ми гласуват доверие, за да мога да представлявам техните интереси - не съм много наясно какво означава това, но бих го правил за 15 хил. евро на месец". 

 

Автор: Георги Петров 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com