Докато си говори с Ципрас за газ, египетският президент призова за действия в Либия

5475
Докато си говори с Ципрас за газ, египетският президент призова за действия в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси призова за световни действия за спиране на потока от оръжия и бойци за и от разкъсваната от война съседна Либия.

„Липсата на противодействие на положението в Либия ще доведе до нови опасности в региона“, предупреди Сиси след разговори в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Русия следи зорко приказките на Борисов за доставка на втечнен газ от Иран

Една от най-влиятелните и приближени до руския президент Владимир Путин медии – вестник „Комсомолская правда“, обърна...

Египет е положил „огромни усилия“ за подсигуряването на границата си с Либия, но са необходими усилия от „Европа и други страни, заинтересовани от стабилността в района“, допълни още Сиси. „Международна мобилизация е задължителна, за да се спре трафикът на оръжия и да се подсигурят либийските морски и сухопътни граници“, смята той.

Ципрас обеща да подкрепи призива на Сиси сред колегите си от Европейския съюз. „Всички трябва да си сътрудничим и да бъдем по-ефективни срещу нарастващия фашизъм на екстремисткия фундаментализъм“, заяви гръцкият премиер.

Откакто ислямистки милиции оспориха властта над столицата Триполи през 2014 година, Либия е разкъсвана между две правителства – в Триполи и Тобрук – и е свидетел на редовни атентати. Египет и Обединените Арабски Емирства са обвинени в извършване на прокси война в Либия срещу ислямистите, които се твърди, че са подкрепени от Катар и Турция.

Хиляди привърженици на Мюсюлмански братя в Египет са хвърлени в затвора, а стотици са осъдени на смърт откакто Сиси пое властта след военния преврат срещу Мохаммад Мурси през 2013 година. Тази ситуация утежни регионалното положение – както вътре в Египет, така и по границата й с Либия, където опозиция на Сиси намира убежище сред разнородните милиции.

Руският министър на енергетиката отрича за тръба от "Турски поток" към България

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. това...

Посещението на Сиси в Гърция е фокусирано върху сътрудничеството в енергийния сектор и морския транспорт. Припомняме, че в рамките на само месец това е поредна среща на гръцкия премиер с лидери от Близкия изток. Преди това Ципрас беше на разговори с Бенямин Нетаняху, а шест дни преди Турция да свали руския Су-24 говори и с Ахмет Давутоглу. Основна тема на разговорите са енергийни въпроси. Actualno.com вече припомни в свой анализ значението на Левантийския басейн и находищата в него "Левиатан", "Тамар" плюс египетското "Зохр", което е едно от най-големите известни на планетата, за евентуален бъдещ гигантски газов проект.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com