Опит за преврат в Судан, текат боеве (ВИДЕО)

7221
Опит за преврат в Судан, текат боеве (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Опит за преврат в Судан - суданската армия и паравоенни формирования влязаха в бой.

Трима судански цивилни бяха убити в събота, докато бушуваха боеве между редовната армия и полувоенните формирования в Хартум и други градове, съобщи лекарският съюз на страната. В изявление във Фейсбук медиците казаха, че "двама души са били убити на летището в Хартум", а друг човек е бил убит в Ел Обейд, в щата Северен Кордофан, южно от столицата. Той добави, че най-малко девет други души са били ранени при сблъсъците, включително офицер от армията в побратимения на Хартум град Омдурман, пише БГНЕС.

Военновъздушните сили на Судан нанесоха удари по множество бази в Хартум на Силите за бързо реагиране (СБР), съобщи армията, докато по улиците на столицата бушуваха боеве между съперничещите си сили за сигурност. "Суданските военновъздушни сили унищожиха лагерите Тиба и Соба (в Хартум), които принадлежат на СБР", казва СЕ в изявление. Редовната армия преследва бойци на СБР и призова цивилните да останат на закрито.

Продължава африканското турне на Лавров: Ще засилва сътрудничеството със Судан

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Судан, където ще проведе разговори със суданския си колега Али Ал-Садик. От руското ...

В същото време командващият СБР Мохамед Хамдан Дагло обеща, че неговите бойци ще продължат да се бият, докато "всички армейски бази не бъдат превзети". "Няма да спрем да се бием, докато не превземем всички армейски бази и почитаемите членове на въоръжените сили не се присъединят към нас", каза Дагло пред телевизия "Ал Джазира". СБР твърдят, че са овладели президентския боец, резиденцията на командващия суданската армия и международното летище в Хартум:

Междувременно се появиха и видеокадри от заловени египетски войници в Судан. Те са в плен на СБР и са били в Судан за съвместни учения:

Хиляди протестираха в Судан по повод годишнината от революцията (ВИДЕО)

Хиляди суданци се събраха в столицата Хартум вчера, за да отбележат третата годишнина от народното въстание, което свали от власт дълго...

Сблъсъците в Судан между армията и паравоенните групировки трябва да се прекратят "незабавно", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота. Първият американски дипломат каза, че е "дълбоко загрижен" от съобщенията за боеве. "Призоваваме всички участници незабавно да спрат насилието и да избегнат по-нататъшни ескалации или мобилизиране на войски и да продължат преговорите за разрешаване на неуредените въпроси“, написа той в Туитър от виетнамската столица Ханой, където минава на път за срещата на колегите си от Групата на седемте (G7) в Япония.

Призиви за прекратяване на боевете отправиха ЕС и Русия.

Правителството на Чад затвори границата си със Судан и призова за спокойствие, предаде Ройтерс. Общата граница, дълга над 1400 км, ще остане затворена до ново нареждане, се посочва още в изявлението.

"Чад призовава регионалната и международната общност, както и всички приятелски държави, да дадат приоритет на възстановяването на мира", се казва в правителствено изявление, според БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com