В либийския град Сирт вече действа религиозна полиция

6765
В либийския град Сирт вече действа религиозна полиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Новото видео, рекламиращо „службата на прогреса“ на Ислямска държава (ИД), показва, че джихадистите са създали религиозна полиция, която действа в либийския гр. Сирт. Това съобщава The Daily Mail.

В кадър е показана група ислямисти, облечени в черни униформи и ползващи бял пикап, на който са монтирани боядисани в бяло и синьо сирени. Намиращият се в централна Либия град е под контрола на джихадистката групировка от юни.

Пропагандното видео цели да наложи пред света образа на главорезите като загрижени за реда и закона, поради което изграждат своя версия на държавност. Според западни анализатори групировката има за цел разпростиране на дейността си освен в Ирак и Сирия още и в Либия. В тази страна редът и закона са несъществуващи понятия, откакто либийската революция свали от поста му либийския диктатор Муамар Кадафи, и от тогава населението е оставено на милостта на враждуващите помежду си въоръжени групировки.

От рекламиращия дейността на халифата запис може да бъде направен изводът, че животът в Сирт продължава както обикновено – граждани пазаруват, вървят безпрепятствено по улиците, не се вижда режим на електричеството. Всички „служители“ на религиозната полиция са въоръжени с автомати „Калашников“ и носят на главите си маскировъчни ски-шапки, за да крият самоличността си.

Наскоро либийските медии съобщиха, че повечето живеещи в Сирт джихадисти от редиците на ИД са бойци, пристигнали от чужбина. Джихадистите се стремят да поставят под контрол района източно от Сирт, за да сложат ръка на богатите петролни полета близо до гр. Аждабия

Битката, която Либия е длъжна да спечели

След свалянето на Кадафи от власт, революцията в Либия можеше да приключи мирно. Но стана друго. Джихадистите на „Ислямска държа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com