300 земетресения на седмица люлеят Чили

17825
300 земетресения на седмица люлеят Чили
Снимка: Thinkstock

Повече от 300 земетресения са люлели чилийския северен бряг през миналата седмица, като учените не могат да кажат дали поредица не предшества голяма трагедия в района, предаде Асошиейтед прес.

Поредицата започна със силен трус от 6,7 по скалата на Рихтер, който люля района на 16 март. Тогава над 100 000 души бяха принудени временно да напуснат домовете си и да се евакуират от ниските райони поради опасност от цунами, но такова развитие на бедствието нямаше.

Но земята така и не се успокои. Само в гр. Икике в понеделник имаше над 10 труса, които бяха усетени. "Ситуацията няма нищо общо с нормалната. Има смес от трусове и афтершокове, които ги следват", заяви за медиите Марио Пардо, заместник-шеф на сеизмологичния център към университета на Чили.

Чили е една от най-засегнантите от земетресения държава в света. През 2010 г. трлус с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер и последвало го цунами уби 500 души и разруши над 220 000 дома. Най-силното въобще земетресение на планетата ни пак се случи в латионамриканската страна – с магнитуд 9,5 то люля Чили през 1960 г. и доведе до смъртта на 5000 души.

В района на Икике през 1877 г. е имало земетресенише със сила 8,3 по Рихтер, което е предизвикало цунами с височина 24 метра. Гигантската вълна нанесе щети по бреговете на Чили и Перу, трусът доведе до фатални последствия в Хавай и Япония.

Две леки земетресения в Югозападна България

Две леки земетресения станаха днес в Югозападна България, едното на границата ни с Македония, показва справка в сайта на Европейския се...

 

 

 

 

2,8 по Рихтер край Сатовча

Земетресение с магнитуд 2.8 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в Южна България, показва справка в Европейския сеизмологичен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com