Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

14 май 2024, 12:35 часа • 4641 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща пристигане на големи количества помощ за Украйна, което ще промени ситуацията на бойното поле. Днес, 14 май, топ дипломатът на Щатите пристигна на необявена визита в Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Още: Зеленски поиска от Блинкен две системи Patriot за защита на Харковска област

В Украйна вече дойдоха нови оръжия, други са на път

„Всички ние се възхищаваме на вашата изключителна устойчивост, на вашата издръжливост, на вашата сила и на вашето лидерство. Знаем, че това е труден момент, но също така знаем, че помощта е на път. Част от нея вече е пристигнала, а друга е на път. И тя ще има значение за борбата с продължаващата руска агресия на бойното поле. А ние сме решени, заедно с много други партньори на Украйна, да гарантираме, че ще успеете на бойното поле", заяви Блинкен пред Зеленски.

Още: Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

За пристигането на нови американски оръжия съобщиха по-рано и от Белия дом. Конгресът разреши отпускането на различни форми на помощ за Украйна на стойност 60,8 милиарда долара, след като одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, включващ военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. Белият дом пое ангажимент оръжията бързо да бъдат доставени в Украйна. За целта се правят отделни пакети с конкретно оръжие - най-вече боеприпаси, ракети, бронирани машини, но и системи като HIMARS. Украйна с най-голямо нетърпение чака ПВО системи Patriot.

Снимка: Getty Images

Още: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

"Силна и свободна Украйна ще е най-добрата присъда за Путин"

Държавният секретар на Щатите добави също, че страната му и нейните партньори са сигурни, че с течение на времето Украйна ще стъпи здраво на краката си във военно, икономическо и демократично отношение. "Една силна, успешна и свободна Украйна, която просперира, би била най-добрата възможна присъда за руския диктатор Владимир Путин", каза той, цитиран от агенция УНИАН.

Още: "Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

„Както споменахте, има редица критични въпроси, които ще се изправят пред нас през следващите месеци. Искаме да сме сигурни, заедно с много други партньори, че тези следващи месеци ще бъдат успешни, за да посрещнем предизвикателствата, които предстоят", добави Блинкен относно войната в Украйна.

Още: Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес