Аржентина потресена от серийни убийства на жени

7017
Аржентина потресена от серийни убийства на жени

Поредица от убийства и насилия над жени потресе Аржентина до такава степен, че Конгресът обсъжда въвеждането в наказателния кодекс на престъплението "женоубийство".

В страната се състояха женски демонстрации с искания за максимална присъда за убийците, за строги наказания срещу престъпниците, посягащи на жени, и за въвеждане на "извънредно положение за сексуалното и домашното насилие".

Последното сковало в ужас страната престъпление бе извършено преди два дни в Бенавидес, предградие на Буенос Айрес. Двадесет и три годишен мъж застреля доведената си дъщеря на 6 г., бабата на приятелката си и бившата си доведена сестра на 15 г.

През първите шест месеца в Аржентина са извършени 119 убийства на жени; 13 от жертвите са били изгорени.

НПО Аржентински център за убийствата на жени сигнализира, че от февруари 2010 г. досега 53 жени са изгорени от съпрузите или мъжете, с които живеели на семейни начала.

Камарата на депутатите на Аржентина прие на първо четене вписването в Наказателния кодекс на престъплението женоубийство по примера на Никарагуа, Боливия и Перу, които постановиха този тип престъпление в края на 2011 г., следвайки първите в това отношение латиноамерикански страни Чили, Коста Рика, Колумбия, Салвадор, Гватемала и Мексико.

По две жени са убивани на всеки три дни, заради това че са жени от техния мъж или бивш съпруг, подчертава председателката Асоциацията на жените магистрати и член на Върховния съд на провинция Ентре Риос Сусана Медина.

Нужно е магистратите да бъдат информирани, защото съдебната власт си остава патриархална институция. Необходимо е също населението да си даде сметка колко тежки и отвратителни са насилието и престъпленията срещу жени, заявява тя.

Редактор: Бойко Пеев

Аржентина строи завод за преработка на венецуелски петрол

Аржентинската петролна компания YPF започна подготовка за строителството на мощен нефтопреработвателен завод, който ще произвежда дизел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com