Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

3237
Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския диктатор Владимир Путин "касапин" по време на среща с избиратели в Северна Каролина.

Според пресслужбата на Белия дом - американският лидер е убеден, че Съединените щати биха могли да защитят Украйна от издирвания от съда в Хага агресор. За целта е необходимо да се увеличат данъците на милиардерите, смята Байдън.

Още: Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Срещу Путин: Вдигане на данъците на най-богатите

Според него, ако данъкът върху милиардерите бъде увеличен от сегашните 8,2% на 25%, това би могло да донесе до 400 млрд. долара през следващите 10 години. Както обясни Байдън, тези средства биха могли да бъдат изразходвани за противодействие на руската агресия. "Бихме могли да направим толкова много неща - в частност, най-накрая да осигурим на Украйна защита от този касапин Путин", подчерта демократът.

В края на миналата седмица Конгресът на САЩ одобри военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара, само че тези средства са нищожни на фона на 60 милиарда долара за Киев, блокирани от републиканците в Конгреса.

Снимка: Getty Images

Още: Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Пентагонът коментира руската ракета над Полша

Междувременно Пентагонът заяви, че САЩ са готови да изпълнят задълженията си за защита на НАТО, включително тези, свързани с руските ракетни атаки, които биха могли да застрашат Полша. Припомняме, че в неделя за секунди руска ракета прелетя в небето над Полша по време на масирана атака по Западна Украйна, след което във Варшава бе привикан руският посланик, но той отказа да се яви: НАТО обмисля свалянето на руски ракети близо до границите си: Полското МВнР.

Сабрина Сингх, заместник-прессекретарят на Пентагона, заяви: "Това, което тази администрация е казвала многократно, е, че ще защитаваме всеки сантиметър от НАТО. Ако някой съюзник от НАТО бъде нападнат, ние със сигурност не искаме да видим това, но ще защитаваме всеки сантиметър от НАТО".

В същото време тя подчерта, че приоритет на САЩ в този контекст продължава да бъде осигуряването на Украйна с необходимите оръжия.

САЩ са против украински удари по петролни рафинерии на Русия

САЩ обаче не подкрепят ударите на Украйна извън собствената ѝ територия. Такъв коментар направиха от Държавния департамент по повод атаките срещу руски рафинерии: САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне.

"Нашата позиция от началото на войната винаги е била, че не насърчаваме и не подкрепяме Украйна да нанася удари извън собствената си територия. Това е било ясно съобщено на нашите украински партньори", заяви говорителят Матю Милър. И добави, че американците няма да изпращат свои военни в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка