Байдън със спешна военна помощ за Украйна за 300 млн. долара

5683
Байдън със спешна военна помощ за Украйна за 300 млн. долара
Снимка: Getty Images

Джо Байдън нареди спешна военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара. Американският президент прибегна до мярката, тъй като Конгресът продължава да блокира големия пакет помощи в размер на 60 милиарда евро.

"Днес, от името на президента Байдън, обявявам спешен пакет от помощ за сигурността и оръжия и оборудване на стойност 300 млн. долара за посрещане на някои от неотложните нужди на Украйна", заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Според Politico, САЩ ще изпратят на Киев допълнителни ракети, известни като APAM, които са по-стара версия на ATACMS с голям обсег. Ракетите имат обсег от 160 км и носят бойни глави, съдържащи стотици касетъчни бомби. Изданието се позовава на служители, пожелали анонимност.

Още: Загинали и ранени след руски обстрел срещу Кривой рог (ВИДЕО)

За пръв път САЩ разкриха, че тайно са изпратили първоначална пратка от APAM през септември, след като президентът Джо Байдън одобри плана за снабдяване на Киев с оръжия с по-голям обсег. Администрацията обсъжда изпращането на допълнителни ATACMS от седмици, докато Украйна се бори да попречи на Русия да постигне напредък на бойното поле, според служител на Министерството на отбраната.

Още: Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)

Белият дом обяви във вторник, че ще изпрати "спешен" пакет от помощ на Украйна, в който влизат артилерийски снаряди и допълнителни боеприпаси за 155-милиметровите гаубици и управляемата реактивна система с многократно изстрелване.

Има ли ATACMS в новия пакет?

Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан каза пред репортери, че Пентагонът е успял да използва спестени разходи от предишни договори, за да формира „скромно количество“ нова помощ за сигурност, налична точно сега, без това да повлияе на бойната готовност на САЩ. Съдейки по развоя на събитията досега, ATACMS може и да не се появи в публичния списък с оръжия, включени в последния пакет. Припомняме, че длъжностни лица не разкриха, че са предоставили ракетите в първата пратка миналото лято, поради опасения относно оперативната сигурност. Запитан във вторник дали този вид ракети са в последния пакет, Съливан каза, че няма съобщения по тази тема. В крайна сметка пакетът е без ATACMS, основното са боеприпаси за HIMARS - ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ!

Още: Легион "Свободна Русия": В Курска област сме, режимът на Путин го чака трудна нощ (ВИДЕО)

Новината идва, докато Конгресът спира приемането на допълнителната молба на Байдън, която включва допълнително финансиране за войната в Украйна, както и помощ за Израел и Тайван. Пентагонът не може да изпрати допълнителни оръжия на Киев от декември, когато свършиха парите за попълване на запасите. Войниците на фронтовата линия изчерпват амунициите и средствата за противовъздушна отбрана, докато законодателите спорят за новия пакет помощи.

Байдън ще се срещне във вторник следобед с двама висши лидери на Полша, яростни политически съперници, за да изтъкне, че различията трябва да бъдат оставени настрана за защита на Украйна.

Още: Защо така се изплашиха руснаците?: Разликата в днешното нахлуване на руския легион

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка