Лидерите от Г-20 са изолирали Тръмп по въпросите за климата

1993
Лидерите от Г-20 са изолирали Тръмп по въпросите за климата
Снимка: Getty images/Guliver

Световните лидери са изолирали американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Хамбург заради неговата скептична позиция за климата, се разбира от проект за комюнике, представен на AFP.

Документът подчертава, че Парижкото споразумение за климата от 2015 г. е „необратимо“ и потвърждава, че другите нации от Г-20 остават ангажирани със споразумението, взимайки предвид решението на Вашингтон да напусне сделката, пише още "Фокус".

Путин и Тръмп разговарят, целият свят на тръни за срещата

Руският президент Владимир Путин смята за важна личната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. "Уважаеми господин президент, с Вас ня...

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп ще пропусне разговора на лидерите от Г-20, посветен на климатичните промени, тъй като по това време ще е неговата среща с руския държавен глава Владимир Путин. По този начин той ще избегне това да влезе в директен сблъсък с всички останали световни лидери, с които Вашингтон има разногласия по въпроса.

Днес започна двудневната среща на лидерите от Г-20, която ще се фокусира върху търговията, тероризма, климатичните промени, заетостта и развитието, миграцията и бежанските потоци. Темата на германското председателство на Г-20 е „Изграждане на един взаимосвързан свят“.

ЕС ще се представлява на срещата на върха от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Протестиращи срещу форума обаче вдигнаха на крак властите, които се наложи да използват водни оръдия срещу демонстрантите. Самият Хамбург е бастион на леви радикали и полицията от дълго време се подготвя за изблици на насилие по време на срещата.

Добронамерени жестове на Тръмп към Путин (ВИДЕО)

Американският президент Доналд Тръмп пръв доближи Путин преди началото на срещата на Г-20 в Хамбург. Видеото на този момент бе заснето...

Г-20 включва 19 държави плюс ЕС. Членовете на Г-20 произвеждат над 80% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представляват почти две трети от световното население.

Първата среща на върха на Г-20 е организирана през 2008 г. по време на световната финансова криза с цел активизиране на международното икономическо сътрудничество. Оттогава членовете на Г-20 провеждат срещи всяка година, за да обсъждат широк кръг от въпроси, свързани с икономическото и финансовото сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа