Нараства напрежението около ситуацията в Идлиб

3901
Нараства напрежението около ситуацията в Идлиб
Снимка: Pixabay

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък, 7 септември, извънредна среща за ситуацията в Идлиб. Това заяви американският посланик в световната организация Ники Хейли.

“Ще обсъдим развитието на събитията в Сирия в четвъртък, 6 септември, и на 20 септември. На първата среща ще обсъдим химическото оръжие, включително нашите страхове относно запазващата се заплаха от неговото използване от режима на Башар Асад срещу собствения му народ", каза Хейли на пресконференцията по случай започването на американското председателство в СС на ООН.

Русия бомбардира Идлиб

Руските ВВС са започнали най-голямата за годината бомбардировка в сирийската провинция Идлиб, съобщи Al-Masdar News. Предполага се, че...

"Ще получим обновена информация относно политическия процес, в който е необходим напредък със съдействието на ООН и специалния посланик Стафан де Мистура", добави тя.

"Тази сутрин в Съвета за сигурност вече имаше обсъждане, голямото мнозинство иска среща за Идлиб. Към момента ние я планираме за петък в 16.30 часа", каза още Ники Хейли.

На 25 август руското министерство на отбраната съобщи, че се очаква провокация в Идлиб с използването на химическо оръжие. Според Москва тя се организира с помощта на британските служби и целта е да се обвини правителството на Башар Асад. Провокацията ще послужи за нов удар, който САЩ и техните съюзници да нанесат по правителствените сили.

На 30 август сирийският външен министър Уалид Муалем след преговорите си с руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Сирия ще стигне до край в освобождението на Идлиб, независимо от това, дали Вашингтон и неговите съюзници ще нанесат удар по страната, обвинявайки властите в използването на химическо оръжие, припомня БГНЕС.

"Военната операция в сирийския Идлиб ще доведе до ескалацията на конфликта в целия регион", заяви по-рано в Брюксел ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини след телефонен разговор със специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Русия представи доказателство за планирана химическа атака на ООН в Идлиб

Русия е предоставила доказателство за планирана химическа атака на ООН в Идлиб, съобщи външният министър Сергей Лавров по данни на Спут...

"Военната атака срещу Идлиб ще застраши живота на над 3 милиона мирни жители, живеещи в региона и ще доведе до нова хуманитарна катастрофа. Всяко използване на химическо оръжие може да има разрушителни хуманитарни последици. Нещо повече, голяма военна операция в провинция Идлиб ще доведе до ескалацията на и без това опасния конфликт в нестабилния регион", се казва в изявление на Могерини.

Според нея трябва да се избегне ескалацията в Идлиб, иначе виновните за това ще носят отговорност пред своите народи и историята.

Няколко десетки хиляди терористи остават в провинция Идлиб в Северна Сирия, коментира и руският външен министър Сергей Лавров.

"Сега остана само една зона на деескалация в Идлиб, където са концентрирани няколко десетки хиляди екстремисти начело с “Джебхат ан-Нусра“. Неотменима част от всички споразумение за зоните за деескалация е да се изтеглят въоръжените формирования на умерената опозиция от тези територии, които се контролират от терористите, за да могат последните да понесат заслужено възмездие", подчерта Лавров.

Той посочи, че трите останали зони на деескалация – в Източна Гута, в районите на провинции Дераа и Ел-Кунейтр, а също така в провинция Хомс – са освободени от бойци и местното население се връща към нормалния живот. “Там отива хуманитарна помощ, там се създава необходимата инфраструктура за нормален живот“, подчерта Лавров.

Бунтовниците в Идлиб взривят мостове, за да спрат очакваното правителствено нападение

Бунтовниците от Идлиб взривиха два ключови моста в опит да възпрепятстват очакваното правителствено нападение срещу единствената все ощ...

Американският държавен секретар Майк Помпео и турският външен министър Мевлют Чавушоглу са единодушни, че военна операция на сирийската армия в провинция Идлиб е неуместна. Двамата са изразили тази позиция по време на телефонен разговор, съобщиха от Държавния департамент.

Идлиб е последният голям сирийски регион, който остават в ръцете на различни въоръжени групировки и терористи. По данни на специалния посланик на ООН Стафан де Мистура в този регион се намират около 10 хиляди бойци на терористичните групировки “Джебхат ан-Нусра“ и “Ал Кайда“. Възстановяването на контрола над провинцията ще сложи край на военния конфликт в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com