Нова Зеландия започва разследване заради изригналия вулкан (СНИМКИ)

3609
Нова Зеландия започва разследване заради изригналия вулкан (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване заради изригването на вулкан на остров Уайт. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че не очаква да бъдат открити живи хора на Белия остров, съобщава "Ройтерс".

Един от пилотите на хеликоптер, изпратен да направи оглед от въздуха, е рискувал да се приземи. "Доколкото разбирам, обикалял е острова известно време. Той ми докладва за това, че не се очаква да бъдат открити оцелели", каза премиерът, предаде БГНЕС.

Жертвите на бедствието са 13. Съдбата на петима от тях беше потвърдена, останалите 8 се водят безследно изчезнали. Общо 34 души оцеляха при изригването на вулкана, като 31 от тях са в болница.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че трима австралийци вероятно са сред потвърдените жертви, а 13 са ранените. Върховната комисия на Малайзия в Нова Зеландия заяви, че един малайзиец е сред загиналите. Върховният комисар на Великобритания за Нова Зеландия Лора Кларк потвърди, че две британки са сред ранените в болница.

Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, сред тях няма българи (ВИДЕО)

Петима души са загинали при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия. Спешните служби на Сейнт Джон обявиха, че около 20 д...

От ранените най-малко 27 са получили над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си, заяви Питър Уотсън, главен правителствен лекар.

"Мащабът на тази трагедия е пагубен. За тези, които са загубили семейство и приятели, ние споделяме във вашата скръб и сме опустошени", коментира Ардърн в парламента."Съсредоточаваме се около намирането на телата, за да бъдат върнати на близките им", каза премиерът.

Полицията заяви, че 47 души са били на острова в момента на изригването - 24 от Австралия, 9 от САЩ, 5 от Нова Зеландия, 4 от Германия, по двама от Китай и Великобритания и по един от Малайзия.

"Вече е ясно, че на острова е имало две групи - онези, които успяха да бъдат евакуирани, и тези, които бяха близо до изригването", коментира Ардърн на сутрешна пресконференция във Вакатане, град на източното крайбрежие на континенталната част, около 50 км от остров Уайт.

Вулкан изригна в Нова Зеландия, може да има жертви (ВИДЕО)

Изненадващо в Нова Зеландия изригна вулканът на Белия остров. Има опасения за ранени хора, след като минути преди изригването, група ту...

По-късно в парламента тя благодари пилотите на четири хеликоптера, които кацнаха на остров Уайт след изригването, за да изведат оцелелите.

"В непосредствените си усилия да изведат хората от острова, тези пилоти взеха невероятно смело решение при изключително опасни обстоятелства. Подозирам, че тяхната лична безопасност е била последното нещо в ума им", допълва Ардърн.

Оттогава спасителите нямат достъп до острова, който е покрит със сива пепел. GNS Science, агенцията по геология на Нова Зеландия, предупреди, че има 50/50 вероятност за друго изригване в следващите 24 часа, тъй като отдушникът на вулкана продължава да изхвърля "пара и кал".

Вулканът на малкия остров е най-активният в Нова Зеландия. Въпреки това островът, който е частна собственост, е посещаван от десетки хиляди туристи годишно. Той се намира недалеч от бреговете на Северния остров на Нова Зеландия, източно от град Окланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com