Държавата е отпуснала само 5000 лева за проблема с транспорта на малките населени места

2005
Държавата е отпуснала само 5000 лева за проблема с транспорта на малките населени места
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Проблемът с липсата на транспорт до селата взема национални размери. Това е причината частната транспортна фирма в област Бургас „М-Бус“, която обслужва селата в общините Малко Търново, Карнобат, Средец и Созопол да стане част от протеста, който започва на 13 декември. Организатор е Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. В продължение на един месец той ще е символичен, след което започват ефективни действия. Actualno.com се свърза с управителя на транспортна фирма „М-Бус“ Румен Христов:“

„Този проблем стои години наред, а зимата, когато намалеят пътниците и приходите, той се изостря. Ние му търсим решение повече от 10 години, но няма такова, не срещаме разбиране от държавата, не виждаме политики от нейна страна за решаване на проблема. Трябва държавата да си даде сметка, че има разлика между транспортното обслужване на малките населени места и връзката им с общинските и областни центрове и транспорта между големите градове. Там нещата могат да бъдат поставени на пазарен принцип, има търсене на услугата. Проблемът стои с малките населени места, защото на всички е ясно, че там не е нормално да не се осъществява политика относно транспортното обезпечаване и тя трябва да е политика на държавата“.

Според Румен Христов нещата са свързани. Хората трябва да стигат от местоживеене до работа и административните центрове. Според него обаче, държавата се е отказала от задълженията си, не иска да излезе открито пред хората и да каже, че няма ангажимент към хората от малките населени места, защото явно политиците си мислят, че след 10-20 години няма да ги има. „Ако това прозира в бездействието на държавата, тежко ни и горко.

В началото на тази година поставихме проблема и имаше реакции от страна на премиeра, министъра на финансите и други ведомства, но всичко това в рамките на 2-3 месеца докато поотмине проблемът. И в края на годината, ние виждаме, че от всичко това обещано няма нищо свършено, с изключение на едни 5 хиляди лева от резерва на Министерството на транспорта за Община Малко Търново“.

Проблемът е поставен и на кмета на Община Малко Търново, но той стои и пред на много други малки населени места в цялата страна. „Така се стигна до нашето участие в активните протести, защото ако не намерим решение, това означава, че тези населени места ще останат без транспорт и ние сме готови да фалираме. В края на всяка година осигурявам кредитиране, за да си погася заемите за покриване на текущи разходи“ казва управителя на „М-Бус“.

В крайна сметка се оказва, че потърпевши от проблема са не само жителите на малките градчета и селата, но и бизнесът. Това е една от причините, превозвачите да настояват да бъдат освободени от плащането на тол такси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас