Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

8936
Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план
Снимка: Getty Images

САЩ водят преговори с близки партньори да ръководят група от съюзници, които ще дадат до 50 милиарда долара помощ на Украйна. Помощта ще дойде на гърба на Русия, след като режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нападна Украйна. Накратко - планът е парите да дойдат от печалбите от замразените руски активи, които се намират предимно в Европа.

Планът се обсъжда в рамките на Г-7, като САЩ настояват за постигане на споразумение, когато лидерите на Г-7 се срещнат в Италия през юни, твърди Bloomberg на база свои източници. Дискусиите по тази тема са трудни и все още може да имат месеци, преди да има споразумение. Официално от Министерството на финансите на САЩ и Съвета за национална сигурност на Белия дом не коментират.

Дотук е сигурно - Европа и то големи държави като Германия, Франция и Италия, не искат пълна конфискация на замразените руски активи. САЩ обаче искат да има сигурен план преди евентуално Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Още: Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Около 280-300 млрд. долара от руски активи са блокирани на Запад след като Путин нареди на армията си да нахлуе в Украйна. 200 млрд. долара се държат в Европа чрез базираната в Белгия клирингова къща Euroclear.

Печалбите от руските активи

Около 159 млрд. евро замразени руски активи са генерирали нетна печалба от 557 милиона евро (601 милиона долара) от 15 февруари, 2024 година, според финансовите резултати на Euroclear за първото тримесечие. От миналата година активите са генерирали около 3,9 млрд. евро чиста печалба.

Руските суверенни активи, държани от компанията, могат да нараснат до 190 млрд. евро до 2028 година. Очаква се активите да генерират около 5 млрд. евро извънредни печалби годишно и централен елемент от предложението на САЩ е тези печалби да отидат в помощ за Украйна.

Още: Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Има два варианта - помощта от печалбата на руските активи тече към Украйна когато има падеж и докато самите активи са замразени. В този случай въпросът е кой ще предостави гаранции за отпускане на средства, ако Украйна има нужда, а руските активи бъдат размразени по някаква причина. Това обаче се счита за малко вероятен сценарий - Г-7 вече поеха ангажимент да не размразяват руските активи, докато Кремъл не се съгласи на реалистичен вариант да плаща за разрушенията и престъпленията на своята армия в Украйна. Вторият вариант - съюзниците да издадат облигации на стойност около 50 милиарда долара чрез дружество със специално предназначение.

Планът на ЕС за Украйна

Ако американският план бъде приет, той ще елиминира подготвян от ЕС план - прехвърляне на печалби от Euroclear, генерирани от замразените активи от 15 февруари, 2024 година, в подкрепа на Украйна два пъти годишно. За този план се чака одобрение от ЕС още през май.

Съгласно плана на ЕС Euroclear ще задържи печалбите, реализирани преди 15.02.24, и ще задържи част от по-късните постъпления, за да покрие разходи и рискове, като потенциални ответни конфискации на активи в Русия. Постъпленията също ще бъдат обложени с данък - това раздразни няколко държави от ЕС.

Още: 40 млрд. евро за 10 г.: САЩ официално с идея как пари от руски активи да попаднат в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Бени Бланко: Следващата ми цел е със Селена Гомес да имаме деца (ВИДЕО)

Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Силни бури взеха жертви в Тексас (ВИДЕА)

Нефтен разлив край Тексас след инцидент с шлеп (ВИДЕО)

Самолет се запали на летището в Сиатъл (ВИДЕО)

Само за 12 секунди: Арестуваха братя от САЩ за кражба на 25 милиона долара в крипто

Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com