Разкритие: САЩ пращат F-35 и бомби за милиарди долари на Израел

7038
Разкритие: САЩ пращат F-35 и бомби за милиарди долари на Израел
Снимка: Getty Images

През последните дни администрацията на Джо Байдън тихомълком е разрешила прехвърлянето на милиарди долари в бомби и изтребители за Израел въпреки опасенията на Вашингтон относно очакваната военна офанзива в южната част на Газа, която може да застраши живота на стотици хиляди цивилни палестинци, съобщи "Вашингтон пост", цитирайки служители, пожелали анонимност.

Още: "Макрон остана сам": Какви са разликите между Украйна и Палестина?

Според запознати служители на Пентагона и Държавния департамент новите пакети оръжия включват повече от 1800 бомби MK84 и 500 бомби MK82. Именно те са свързани с предишни случаи на масови жертви по време на военната кампания на Израел в Газа, предава БГНЕС.

Развитието на събитията подчертава, че макар между САЩ и Израел да са се появили разногласия по отношение на воденето на войната, администрацията на Байдън разглежда трансфера на оръжия като изключение, докато обмисля как да повлияе на действията на министър-председателя Бенямин Нетаняху. "Продължаваме да подкрепяме правото на Израел да се защитава. Предоставяне на нова помощ под условия не е била наша политика", заяви служител на Белия дом.

Помощта предизвика спор в редиците на демократите

Някои демократи, включително съюзници на президента Байдън, твърдят, че правителството на САЩ е длъжно да откаже оръжия при липса на израелски ангажимент за ограничаване на цивилните жертви по време на планираната операция в Рафах, последна крепост на Хамас, и за облекчаване на ограниченията върху хуманитарната помощ в анклава, който е на ръба на глада.

"Администрацията на Байдън трябва да използва ефективно влиянието си и според мен трябва да получи тези основни ангажименти, преди да даде зелена светлина за нови бомби за Газа", заяви в интервю сенаторът Крис Ван Холен (окръг Колумбия). "Трябва да подкрепим това, което казваме, с това, което правим", добави той. Израелското правителство отказа да коментира новата помощ.

Четири батальона на Хамас остават в Рафах, твърдят американски и израелски официални лица. Повече от 1,2 млн. палестинци потърсиха убежище там, след като са бяха принудени да напуснат домовете си по време на мащабната бомбардировъчна кампания на Израел през последните пет месеца. Байдън намекна, че инвазията в града по границата на Газа с Египет би преминала "червена линия" за него.

Още: NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Байдън поиска от Нетаняху да изпрати екип от служители по сигурността във Вашингтон тази седмица, за да изслуша предложенията на САЩ за ограничаване на кръвопролитията. Нетаняху отмени посещението, след като Съединените щати отказаха да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за временно прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, но не осъжда Хамас.

Израелските официални лица не разсеяха опасенията на САЩ относно предстоящата операция в Рафах, но се съгласиха да пренасрочат срещата във Вашингтон, съобщи Белият дом. 

Още: Американски F-35 участват в мисии в Украйна? Сингапур го твърди, САЩ отричат (ВИДЕО)

Миналата седмица Държавният департамент разреши прехвърлянето на 25 изтребителя F-35A и двигатели на стойност около 2,5 млрд. долара. Решението е одобрено от Конгреса през 2008 г., така че от министерството не се изискваше да предоставя ново уведомление на законодателите. Разрешението за изпращане на бомбите MK84 и MK82 тази седмица също е одобрено от Конгреса преди години.

Проблеми заради подкрепата за Израел

Проблемите за Вашингтон на световната сцена заради подкрепата му за Израел разгневи някои демократи в Конгреса, някои от които призоваха за повече прозрачност при трансфера на оръжия и повдигнаха въпроси дали разрешаването на нова помощ чрез стари решения на Конгреса не е опит да се избегнат нови уведомления до органа, които биха могли да бъдат подложени на проверка.

Още: Руската авиация е най-добрата авиация: Русия традиционно пусна още 2 бомби върху собствената си територия (СНИМКИ)

На въпрос относно трансферите служител на Държавния департамент заяви, че "изпълнението на разрешението от една нотификация до Конгреса може да доведе до десетки отделни случаи на чуждестранни военни продажби през десетилетния жизнен цикъл на нотификацията до Конгреса". "От практическа гледна точка големите обществени поръчки, като израелската програма F-35 например, често се разделят на няколко случая в продължение на много години", добави служителят.

Още: "Потресен съм": Байдън за смъртоносната атака в болница в Газа

Въпросните бомби, способни да изравнят със земята градски квартали, се използват само в краен случай от западните армии в гъсто населени места поради риска от цивилни жертви. Според няколко доклада Израел ги е използвал широко в Газа, най-вече при бомбардировката на бежанския лагер Джабалия в Газа на 31 октомври. Представители на ООН осъдиха удара, при който загинаха повече от 100 души, като "непропорционална атака, която може да се равнява на военно престъпление". Израел защити бомбардировката, като заяви, че тя е довела до смъртта на лидер на Хамас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка