Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ореховите черупки са истинска находка: Какво правят знаещите хора с тях?

02 април 2024, 13:15 часа

След като ядките се извадят винаги остава черупката, която много хора не се поколебават да оставят в кофата за боклук, без дори да се замислят каква голяма полза могат да имат от нея.

Най-любопитното е, че за запознатите с въпроса хора, това е истинска находка. Затова е добре да разгледате няколко варианта за приложение, които определено ще ви изненадат.

Тор за растения

Натрошените черупки могат да се използват като естествен тор за градината или саксийните растения. В състава ѝ можете да откриете редица полезни минерали, които са необходими за растежа на растенията

1. Калций.

2. Магнезий.

3. Калий и др.

Освен това, ореховите черупки съдействат за предотвратяване на растежа на плевелите и запазва влагата в почвата.

Направете това с черупките от орехите и ще забравите за болестите

Почистване на канали

Ореховите черупки също така имат абсорбиращи свойства, които могат да премахнат замърсителите от отпадъчните води.

Можете да подобрите качеството на водатат в дома си, както и замърсяването на околната среда, като ползвате орехови черупки във филтриращите системи.

Предварително могат да се наситнят и да се изсипят в канализацията. Разбира се, може да се очаква само превантивен ефект от употребата.

Компостен материал

Черупките също могат да се добавят към компостната купчина в градината. Бързото им разлагане ще обогати компоста с органични вещества и ще добави основни хранителни вещества към почвата.

Разбира се, за да постигнете ефекта, трябва да разполагате с доста голямо количество черупки.

Накиснете орехови черупки в чаша вода, сутринта я изпийте и вижте какво ще се случи с тялото ви

Препарат против насекоми

Миризмата на черупки от ядки отблъсква много насекоми като мравки и хлебарки, а това е отлична новина за собствениците на апартаменти и къщи. Мнозина разхвърлят наситнени орехови черупки из градината, за са прогонят вредители, както и за да се осуети идването на нови.

Създаване на еко-свещ

Изгарянето на черупки от ядки може да се използва като алтернативен източник на енергия. Гори бавно и чисто, без да отделя вредни вещества в атмосферата. От черупката можете да направите някакво подобие на свещ, която да се използва по предназначение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес