Американски F-35 участват в мисии в Украйна? Сингапур го твърди, САЩ отричат (ВИДЕО)

4574
Американски F-35 участват в мисии в Украйна? Сингапур го твърди, САЩ отричат (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната на Сингапур - Енг Хен - заяви, че САЩ са изпратили своите изтребители от пето поколение F-35 за активни операции в Украйна.

В речта си пред парламента на страната наскоро той подробно описа как САЩ използвали своите самолети F-35, за да идентифицират местоположението на руските системи за противовъздушна отбрана на територията на Украйна. Министърът подчерта, че събраната от F-35 разузнавателна информация се споделяла с други държави членки на НАТО. Сингапур не е част от Алианса.

САЩ отричат

Говорител на Пентагона опроверга изявлението на сингапурския министър на отбраната, като заяви, че САЩ не използват изтребители F-35 в Украйна.

Новината се разпространява от малко известен български сайт

Любопитното е, че новината се разпространява от български сайт – bulgarianmilitary.com, което поставя въпроса за проруска пропаганда.

BulgarianMilitary.com (BM) е онлайн медия, собственост на "Николов Медия" ООД. Сайтът е за новини, анализи и коментари за българската и международната отбранителна индустрия, както и за българската и международната военна ситуация.

Фирмата-собственик на медията е регистрирана в Панагюрище в края на септември 2016 г. от Бойко Вълков Николов, който е неин едноличен собственик. Справка в Търговския регистър показва, че той има още две фирми, занимаващи се с маркетинг и реклама – „Публико“ и „Контракт Реклама“.

Освен това, към ноември 2023 г. фирмата на Николов „Контракт реклама“ има над 21 800 лева дългове към НАП, а "Николов Медия" - малко под 10 500 лв.. Справката е от базата данни на разследващия сайт BIRD, обединяваща данни от Търговския регистър, СЕБРА, НАП и плащания по европрограми.

Още: Германия ще патрулира в небето над Прибалтика заради заплахата от Русия

Какво може F-35?

F-35 е не само конвенционален изтребител, но и самолет за електронна война, оборудван с модерни сензори. Сред тях са радарът APG-81 AFAR, системата за електронна борба AN/ASQ-239 Barracuda и електрооптичната система за насочване (EOTS), както и мрежа от инфрачервени сензори.

Неотдавна Сингапур обяви придобиването на още 12 изтребителя F-35A, които допълват осемте модела F-35B, поръчани по-рано.

Още: Макрон вдигна залога във войната и Путин се засегна

Целта - да се открият руските ПВО системи?

В началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ изпратиха свои изтребители от пето поколение F-35 в балтийските държави като Естония и Литва, за да патрулират по границите им с Русия.

Снимка: Getty Images

Работейки в режим "стелт", F-35 от 388-о и 419-о изтребително крило, базирани в Германия, предприеха мисии за електронно разузнаване, за да открият честотите, излъчвани от руските системи за противовъздушна отбрана и изтребители, като помогнаха на НАТО да разбере потенциалните заплахи от руската инвазия.

Още: Русия крие показателни данни за жертвите си в Украйна (ГРАФИКИ)

Според Air Force Times тези изтребители от пето поколение на ВВС на САЩ успешно са проследили повечето руски системи за ПВО в Украйна и Калининград - руския анклав, граничещ с Полша. Не всички руски системи за противовъздушна отбрана в Украйна обаче са могли да бъдат открити от тези модерни бойни самолети, твърди изданието Defense Security Asia, което цитира и думите на сингапурския военен министър. САЩ обаче опровергаха всякакво участие на F-35 в Украйна.

Междувременно Украйна все още чака доставка на изтребителите F-16 от своите западни партньори.

Още: Медведев се гаври с Украйна, Канада иска да ѝ даде 83 000 ракети (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа