САЩ достигнаха тавана на държавния дълг

17079
САЩ достигнаха тавана на държавния дълг
Снимка: Getty Images/Guliver

Таванът на държавния дълг на САЩ бе достигнат. От днес увеличаването му е забранено със закон, което на практика означава, че страната не може свободно да осъществява нови вземания на заеми, в това число и за обслужване на дълга, а ще бъде принудена да прибягва до извънредни мерки за тази цел.

В перспектива Вашингтон може да бъде застрашен от нова дългова криза или техническо изпадане в несъстоятелност, както през миналата година, предупредиха експерти, цитирани от tvevropa.com.

САЩ забраниха на ЕС да публикува договора TTIP

В атмосфера на повишена секретност се водят преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и и инвестиционно партньо...

Държавният дълг на САЩ достигна таван, установен със закон от Конгреса, съобщи финансовото министерство на страната. За да може държавните институции да продължат да функционират, финансовото министерство ще предприеме "извънредни мерки". Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите ще прояви разбиране и няма да създава спънки.

При обсъждането на бюджета за финансовата 2016 г. републиканците и демократите бяха на диаметрално различни позиции по въпроса както за бюджетния дефицит, така и за разходите по отбрана, образование и здравеопазване.

Финансовият министър Джак Лю още през декември предупреди законодателите за достигане на тавана на дълга, напомняйки им, че повишаването на тавана не означава разрешаването на допълнителни разходи.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г. Тогава федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет. В крайна сметка между републиканци и демократи бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга - повишен на малко над 18 трилиона долара.

Нови солени глоби за големите банки в САЩ

Заради манипулации на валутния пазар 4 от големите банки ще бъдат глобени по 1 млрд. долара, предаде БГНЕС. Министерството на правосъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com