Скандалът между САЩ и Китай се разраства

1862
Скандалът между САЩ и Китай се разраства
Снимка: Gettyimages

Икономическият съветник на американския президент заяви, че Тръмп не трябва въобще да се притеснява, задето е обидил Китай и че Пекин "може да си го начука" ако възразява срещу разговори между САЩ и Тайван, съобщи БГНЕС.

Стивън Мур, главен икономист в мозъчния тръст фондация "Херитидж" и икономически съветник на новоизбрания президент каза, че Тръмп е бил прав да рискува отношенията с Китай чрез разговора си с президента на Тайван. "Твърде много безхарактерни хора от международната политика казват: "О, Боже, не можем да действаме така, ще обидим китайците. Е, на мен не ми пука дали ще го направим", твърди Мур, цитиран от в. "Телеграф".

"Тайван е наш съюзник. Това е страна, която ние подкрепяме, защото тя вярва в свободата. Ние трябва да подкрепим съюзника си и ако на Китай това не му харесва - "може да си го начука", казва още той и призова американците да се изправят срещу "тези хулигани" (китайците).

Подобно изявление идва в момента, в който приближените му се борят да загасят дипломатическия пожар между САЩ и Пекин, запален в края на миналата седмица.

Припомняме, че в петък Тръмп стана първият американски президент, който разговаря с тайвански държавен глава от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ през 1979 г. С постъпката си той разби близо 40-годишната американска дипломатическа традиция между двете страни и предизвика гневна реакция от страна на Пекин.

По данни на преходния екип на Тръмп в телефонния си разговор "двамата президенти са отбелязали близките си връзки по отношение на икономиката, политиката и сигурността". Информацията показва нарушение от страна на Тръмп, тъй като Китай смята Тайван за част от собствената си територия и всеки опит на САЩ да подкрепи независимостта му е нетолериран и нарушава "Шанхайското споразумение". Според документа, САЩ е съгласен с твърдението, че всички китайци от двете страни на Тайванския проток са "един Китай" и Тайван е част от китайската територия.

Тръмп е умен и осъзнава отговорностите на поста си, сигурен е Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че според него новоизбраният американски държавен глава Доналд Тръмп е умен човек, който е запо...

В неделя Тръмп влоши още повече нещата като обвини КНР, че девалвира валутата си, за да се конкурира по-успешно с американските компании и че "изгражда голям военен комплекс в Южнокитайско море".

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com