Убит аржентински прокурор е готвил заповед за арест на аржентинския президент

13764
Убит аржентински прокурор е готвил заповед за арест на аржентинския президент

Убитият аржентински прокурор Алберто Нисман подготвял арестуването на президента Кристина Фернандес де Кирхнер, твърди Вивиана Фейн, водеща разследването на мистериозната смърт на прокурора.

Проектът на заповед за ареста бил открит в кошчето за боклук в апартамента на Нисман, информира BBC. Той беше открит мъртъв през януари в неговия апартамент в Буенос Айрес, прострелян с един куршум в главата. Засега разследващите се опитват да установят дали става дума за самоубийство или убийство, пише БГНЕС.

Нисман разследваше бомбения атентат през 1994 г. срещу Еврейския център в Буенос Айрес при който бяха убити 85 души. Прокурорът почина часове преди да отиде да свидетелства пред Конгреса срещу президента, когото Нисман обвинява в прикриване на предполагаемо иранско замесване в атентата от 1994 г. Кристина де Кирхнер отрича обвиненията срещу себе си. Иран също отрича каквато и да е съпричастност с атентата.

Фейн заяви пред местна радиостанция във вторник, че проектът за заповед за арест е била действителна и че предишното съобщение от нейната служба, че такъв проект не е налице, е било "погрешно".

Опозиционният в. "Кларин" публикува в понеделник копие на документа. Той носи дата от юни 2014 г. и иска ареста на президента и на външния министър Хектор Тимерман. Само че той не е включен в 300-страничния доклад, предаден от Нисман на федерален съд дни преди смъртта си.

Според аржентинските закони президентът и външният министър могат да бъдат арестувани ако Конгресът вдигне имунитета им, гарантиран им като висши членове на изпълнителната власт. Когато "Кларин" първи публикува проекта за арест, правителството реагира гневно и определи информацията като "боклук".

Президентът Кристина де Кирхнер определи смъртта на Нисман като самоубийство. В изявление по телевизията миналата седмица Де Кирхнер допусна, че нечисти елементи от аржентинското разузнаване са захранвали Нисман с невярна информация и така са го манипулирали. Тя обяви намерението си да разпусне Секретариата по разузнаване (SI) и призова към свикването на специална сесия на Конгреса, на която да бъде обсъден проектозакон, който да регламентира такива действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...