В САЩ арестуваха пиян, оказа се, че стомахът му сам произвежда алкохол след лечение с Цефалексин

4087
В САЩ арестуваха пиян, оказа се, че стомахът му сам произвежда алкохол след лечение с Цефалексин

В САЩ спрели 46-годишен шофьор и заради съмнение, че е пиян, поискали да го тестват с дрегер. Човекът отказал с аргумент, че не е близвал и бил арестуван. В болницата му направили кръвен тест, който показал 2 промила алкохол. Шофьорът обаче упорито отричал да пил. Естествено, нито персоналът на болницата, нито полицията му повярвали, макар той да обяснявал, че в продължение на шест дълги години изпитва тайнствени пристъпи на пиянство, без да изпие капка алкохол, съобщава доклад в медицинското списание BMJ Open Gastroenterology.

На помощ му се притекла неговата леля. Тя чула за подобен успешно лекуван случай в Охайо. Купила дрегер, за да запише нивата на алхохола в дишането му и го убедила да посети Охайо, за да се подложи на лечение. В крайна сметка той бил диагностициран с рядко състояние, което пълни червата му с алкохол. Това е т.нар. auto-brewery syndrome (ABS) – състояние, което кара бактериите в червата да трансформират въглехидратите в опияняващ алкохол, сочи доклад, публикуван в списанието.

На практика мъжът се напивал без да употребява алкохол, червата му сами го варят, след като той се храни с въглехидрати. Състоянието се проявява, когато хората консумират сладки храни или напитки, съдържащи слаби въглехидрати, и ги поставят в пиянско опиянение, сякаш са ударили твърде много бири, написаха лекарите в доклада.

„Мъжът не е в състояние да функционира, и то главно след хранене“, обясни пред ТВ-предаването „Днес“ д-р Фахад Малик, съавтор на доклада. „Симптомите на мъжа се проявяват, след като той е приел антибиотик Цефалексин 250 мг (три пъти перорално на ден в продължение на три седмици) през 2011 г. след сложно травматично нараняване на палеца, се казва в доклада. Лекарството вероятно е нарушило чревния микробиом или общността от микроорганизми като бактерии и гъби, живеещи там. Никой не му е вярвал, когато мъжът е казвал, че не пие“, казва д-р Малик.

Една седмица след приключването на неговата антибиотична терапия, се получили личностни промени с епизоди на депресия, „мозъчна мъгла“ и агресивно поведение. Негови близки казвали, че това е нехарактерно за него.

Пиещите умерено алкохол са по-здрави от тези, които не близват

Пиещите умерено алкохол са по-добре здравословно от тези, които не близват. Това сочи изследване, представено на европейски симпозиум в...

За първи път бил прегледан през 2014 г. от своя лекар по първична медицинска помощ, преди да бъде насочен към психиатър, който го лекува с Лоразепам и Флуоксетин.

„При ареста му концентрацията на алкохол в неговата кръв била двойно по-висока от законната граница, но той настоявал, че не е пил. Персоналът на болницата и полицията не му повярвали“, се отбелязва в доклада.

След ареста му лелята на мъжа попаднала на доклад за случая, описващ пациент в Охайо, който се лекувал за подобно състояние. Тя и мъжът й отишли в клиниката в Охайо, където лекарите изследвали изпражненията на мъжа за алкохолни микроби. Те открили следи от Saccharomyces boulardii и Saccharomyces cerevisiae, известни иначе като пивни дрожди в пробите на изпражненията. Тогава предположили, че мъжът има синдром на автоматичното варене, но го помолили да похапне малко въглехидрати, за да се уверят. 

Осем часа по-късно концентрацията на алкохол в кръвта на мъжа достигнала повече от 0,5 промила (близо до законната граница за алкохол при шофиране), потвърждавайки необичайната диагноза.

Пиян без да си пил. Възможно ли е?

Възможно ли е да се напием без да сме пили? Учени от описват случай на мъж от Пекин, чийто изследвания го потвърждават. Щамовете на чре...

Въпреки че бил подложен на противогъбично лечение и е поставен на диета без въглехидрати, при мъжа все още се проявявали симптомите. За да поставят под контрол спонтанното му пиянство го лекували интернисти, психиатри, невролози и гастроентеролози.

През това време едно скандално силно опияняване поставя мъжа в риск от опасно нараняване на главата и потенциално фатална концентрация на алкохол в кръвта. "И тук медицинският персонал отказа да повярва, че не е пил алкохол, въпреки неговото постоянно отричане", се казва в доклада. 

Тогава мъжът потърсил помощ в Медицинския център на Университета „Ричмънд“ в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където лекарите го лекували с антибиотици и го следили отблизо в продължение на около два месеца. Терапията успешно освобождавала червата на пациента от алкохолните микроби, въпреки че в един момент по време на лечението човекът тайно от лекарите ял пица и пил сода, което довело до повторна проява на синдрома.

След това на пациента са предписани пробиотици за насърчаване растежа на полезни бактерии в червата. Бавно той успял да включи въглехидратите обратно в диетата си. Година и половина по-късно мъжът може да се наслаждава на парче пица, без да се страхува от опиянение или потенциално причинено от алкохол увреждане на черния дроб.

В медицинското издание пише, че преди нараняването на палеца той бил „лек социален пияч“, но след това напълно се въздържал от алкохол. Неговата строителна компания участвала във възстановяването на повредени от урагани къщи, много от които мухлясали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com