Ваксинирани и повторно заразени: Петата вълна в Канада не щади никого

12637
Ваксинирани и повторно заразени: Петата вълна в Канада не щади никого
Снимка: iStock

В Квебек се увеличава броят на хората, които отново се заразяват с COVID-19, въпреки че са били напълно ваксинирани и след това преболедували, съобщава La Presse. Такъв е случаят на Ариан Льосаж, аптекар, която получава съобщение за положителен резултат от PCR тест, няколко дни след като е прекарала Бъдни вечер със семейството си. През октомври 2021 г. тя заедно със съпруга й и техният 6-годишен син вече са били заразени с COVID-19. Отгоре на всичко двойката е ваксинирана с две дози - младата жена е инжектирана през януари и после през май 2021 г. Затова тя остава изненадана, когато през октомври вирусът я събаря със силни симптоми. За сметка на това второто заразяване през декември е било по-леко и е приличало повече на настинка, разказва тя.

Аналогичен е случаят със Синтия Симар, разболяла се повторно от коронавирус, независимо от факта, че е ваксинирана. През май 2020 г. тя вече е преболедувала вируса с мускулни болки и силна умора. При повторното заразяване сега тя се оплаква от остри симптоми – мускулни болки, главоболие, загуба на вкус и мирис и възпалено гърло.

Канада: Ваксинационен паспорт чак след третата доза на ваксината срещу COVID-19

„Искам да бъда ясен: Ваксинационният сертификат ще бъде валиден след третата доза.“ Това обяви Кристиан Дюбе, член на Нацио...

Повторната инфекция с вируса е „доста класически случай на варианта Омикрон“, казва професор Ален Ламар, имунолог и вирусолог в Националния институт за научни изследвания на Квебек. От края на декември Омикрон се разпространява интензивно в канадската провинция. По данни на Националния институт по обществено здраве на Квебек (INSPQ) близо 95% от случаите в момента се дължат на него и само 5% от тях са свързани с варианта Делта. 

От INSPQ обещават да предоставят скоро повече информация за броя на хората, които повторно се заразяват с коронавирус в Квебек. „С обявената промяна в стратегията за скрининг, при която броят на случаите, потвърдени чрез PCR, намалява, ще стане обаче по-трудно да се идентифицират случаите на повторни инфекции в данните от наблюдението отсега нататък“, посочва Сибил Жусом от институцията пред La Presse.

Когато човек се зарази с COVID-19 за втори път, се надяваме, че инфекцията ще протече по-леко, казва Андре Вейет, директор на отдела по молекулярна онкология в Института за клинични изследвания в Монреал. Но ако някой бъде изложен на по-голяма доза от вируса повторно, това „може да бъде по-лошо“ отколкото при първата инфекция, признава той.

Професор Вейет съветва да не се разчита на ваксината и на предишно преболедуване, като успокоение, че никога повече няма да се заразите и разболеете. Шансовете са за по-малко боледуване, но няма гаранции, казва той.

Неваксинирани няма да могат да напускат Канада

Всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частичн...

Ален Ламар от своя страна съветва да се пристъпи към бустерна доза за „по-добър имунен отговор“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com