Закон срещу мафията: Съдбата се подигра на бившия кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп

2787
Закон срещу мафията: Съдбата се подигра на бившия кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Като федерален прокурор през 80-те години на миналия век бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп Руди Джулиани влезе в заглавията на вестниците по целия свят, защото агресивно преследваше нюйоркските организирани престъпни семейства. За изпълнението на тази цел той си спечели славата на пионер в използването на федерален закон за борба с рекета, насочен към преследване на действащи престъпни "предприятия".

Близо 40 години по-късно някогашният кмет на Ню Йорк е изправен пред подобен акт като обвиняем в разследване на изборите в Джорджия. Джулиани отрича да е извършил каквото и да било нарушение, пише БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Рекет: Тръмп и десетки други са обвинени в опит за изборна измама в Джорджия

Палачинката се обърна

Законът, известен преди това като Закон за рекетьорски и корупционни организации (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act - или RICO), е приет от Конгреса през 1970 г. като дава оръжие в ръцете на американското правосъдие да преследва мафиотски босове, криещи се в сенките и даващи заповеди на подчинени, които в случай на провал поемат вината.

В началото на 80-те години на ХХ век г-н Джулиани използва закона "Рико", за да притисне "петте фамилии" на италиано-американската мафия в Ню Йорк, припомня БГНЕС.

От 1931 г. насам фамилиите се управляват от "Комисията" - ръководен орган, който контролира дейността на около 1000 " членове на мафията" и огромна мрежа от няколко хиляди други "сътрудници" в Ню Йорк, Ню Джърси и по-далеч. В разследването, в което участват стотици агенти на ФБР и нюйоркски полицаи, се използват много подслушвателни устройства, тайно поставени на места като социален клуб в Източен Харлем и "Ягуар" на мафиотски бос, използван за превозване на гангстери из града.

Наблюдението доведе до стотици часове записани разговори, които дадоха на разследващите подробен поглед върху вътрешните механизми на мафията и как решенията, взети от висшите ѝ ръководители в Комисията, се отразяват на престъпната дейност по улиците.

Въоръжен с тази информация, Джулиани отнесе случая до голямото федерално жури и през 1985 г. и издейства обвинителни актове срещу 11 мафиотски лидери и техните помощници. В крайна сметка 8 от тях бяха осъдени на над 100 години затвор.

Макар че обвиненията в RICO са били използвани и преди - по-специално срещу рокерската банда Hells Angels в Калифорния в края на 70-те години на миналия век - Джулиани и неговите съюзници дълго време възхваляваха случилото се като едно от основните му постижения, преди да стане кмет.

"Използвах го срещу "Комисията". Това беше идея, която никой нямаше, докато аз не я развих, не отидох във Вашингтон и не започнах да лобирам за нея", казва г-н Джулиани пред "Ню Йорк Таймс" през 1989 г.

Близо 37 години след произнасянето на присъдите на Комисията Джулиани, който сега е на 79 години, е изправен пред закона "Рико" в Джорджия като обвиняем заедно с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и още 17 души, обвинени в опит за подмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. В драматичен обрат популярният някога Джулиани се изправя срещу окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, коqто често се позовава на използването на същия закон "Рико", който направи Рудолф Джулиани известен прокурор.

"В момента имам повече обвинителни актове по RICO през последните 18-20 месеца, отколкото вероятно са били направени през последните 10 години от тази служба", каза тя пред "Вашингтон пост".

Джулиани нарече обвинителния акт в Джорджия "обида за американската демокрация", която нанася "трайна, необратима вреда" на американската правосъдна система. "Истинските престъпници тук са хората, които пряко и непряко са завели това дело", каза той.

Интересното е, че по същия закон беше направен опит да се заведе дело срещу Делян Пеевски.

ОЩЕ: Делото в САЩ срещу Пеевски още не го застрашава от същински съд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com