Рекет: Тръмп и десетки други са обвинени в опит за изборна измама в Джорджия

4450
Рекет: Тръмп и десетки други са обвинени в опит за изборна измама в Джорджия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и 18 негови приближени, включително адвокатът му и бивш кмет на Ню Йорк Руди (Рудолф) Джулиани, началникът на кабинета в Белия дом по времето на Тръмп Марк Медоус, високопоставеният служител на американското правосъдно министерство по времето на Тръмп Джефри Кларк, са с официално обвинение в опит да променят редовните резултати от американските президентски избори през 2020 година в Джорджия, предаде NBC.

В обширния обвинителен акт от 41 точки влизат адвокатите Джон Ийстман, Кенет Чезебро, Джена Елис и Рей Смит и няколко други. Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис каза, че са издадени заповеди за арест на Тръмп и останалите обвиняеми заради опитите им да провалят изборите през 2020 г. и че те имат срок до 25 август да се "предадат доброволно".

Грешка или прибързване: Нови 10 обвинителни акта срещу Тръмп и съюзници

Тръмп беше обвинен в престъпление рекет и множество обвинения в заговор, показват съдебни документи. Обвинението за рекет носи присъда от 5 до 20 години затвор, докато присъда за заговор може да доведе до минимална присъда от 1 година затвор с променлива максимална присъда.

"Тръмп и другите обвиняеми, обвинени в този обвинителен акт, отказаха да приемат, че Тръмп е загубил, и съзнателно и умишлено се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп", се казва в обвинителния акт.

"Искаме да придвижим това дело и затова ще поискаме предложена заповед, с която да настъпи дата за съдебен процес в рамките на следващите шест месеца", каза Уилис пред репортери. Тя добави, че намерението ѝ е да съди всички 19 обвиняеми, посочени в обвинителния акт, заедно.

Това е четвърти обвинителен акт срещу Тръмп и втори, в който става въпрос за негов опит да бъде направена изборна измама. Новият обвинителен акт е факт след 2 години разследване.

Подробностите по обвинението

Делото, разчитащо на закони, които обикновено се използват за осъждане на мафиоти, може да доведе до преломен момент - първия телевизионен процес срещу бивш президент в историята на САЩ.

Прокурорите в Атланта, Джорджия, обвиниха лидера на Републиканската партия в 13 престъпления - това увеличава правните заплахи, пред които е изправен в множество юрисдикции, тъй като бурята от разследвания застрашава кандидатурата му за втори мандат в Белия дом.

Тръмп е обвинен в нарушаване на Закона за рекет и корупция (закон RICO) в Джорджия, както и в шест обвинения в заговор заради предполагаеми опити за извършване на фалшификации, представяне за държавен служител и представяне на неверни декларации и документи. Именно по закона RICO има опит да се заведе дело срещу Делян Пеевски в САЩ: Делото в САЩ срещу Пеевски още не го застрашава от същински съд

Тъй като магнатът вече трябва да бъде съден в Ню Йорк, Южна Флорида и Вашингтон, тези обвинения предвещават безпрецедентния сценарий президентските избори през 2024 г. да се водят колкото в съдебната зала, толкова и в урната, коментира БГНЕС.

Джорджия, която Байдън спечели с по-малко от 12 000 гласа, представлява може би най-сериозната заплаха за свободата на Тръмп, който води комфортно в надпреварата за номинацията на своята партия, за да се кандидатира за преизбиране. Дори и да се върне в Овалния кабинет, той няма да има нито една от правомощията, с които президентите вероятно се ползват във федералната система - да бъдат помилвани или делата срещу тях да бъдат прекратявани.

Последиците за Тръмп

Законите RICO обикновено се използват за борба с организираната престъпност. Съгласно федералното законодателство всеки, който може да бъде свързан с престъпна "организация", чрез която са извършени престъпления, може да бъде осъден по RICO.

Властите в Атланта започнаха разследването, след като излезе информация, че Тръмп се е обадил на служители от Джорджия седмици преди да напусне Белия дом, оказвайки им натиск да "намерят" 11 780 гласа, които да обърнат победата на Байдън в окръг Пийч, Джорджия. Окръжният прокурор Фани Уилис, главен прокурор на окръг Фултън, назначи специално голямо жури, което изслуша около 75 свидетели, преди да препоръча в секретен доклад през февруари да бъдат повдигнати множество обвинения в престъпления. Тя твърди, че екипът на Тръмп е работил с местните републиканци по схема за подмяна на легитимните листи на "избирателите" - длъжностните лица, които удостоверяват резултатите от изборите в даден щат и ги изпращат в Конгреса на САЩ - с фалшиви подставени лица, подкрепящи Тръмп.

На изслушвания в Конгреса, няколко бивши служители на администрацията на Тръмп - включително председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили и Касиди Хътчинсън, бивш съветник в Белия дом - описаха как Тръмп им е признал в лични разговори, че е загубил. Но федерален съдия от Калифорния, който миналата година председателстваше спора за доказателствата, изискани от Конгреса, постанови, че Тръмп е подписал правни документи, описващи доказателства за изборни измами, за които е знаел, че са фалшиви.

Докато федералните съдилища обикновено забраняват електронния запис, съдилищата в Джорджия са по-прозрачни, което означава, че няма пречка производството да се гледа по телевизиите в цялата страна, още от първото предварително изслушване.

Властите в Атланта поставиха барикади за сигурност пред сградата на съда в центъра на града в очакване на потенциален наплив от поддръжници на Тръмп и контрапротестиращи по последното дело. Републиканците в Конгреса до голяма степен се обединиха в защита на Тръмп от това, което те наричат политически мотивиран "лов на вещици" от страна на демократите, дърпащи конците в Министерството на правосъдието. Съдебните заседатели обаче ще трябва да решат дали прокуратурата е доказала престъпни намерения от страна на милиардера и имотен магнат, който отрича всички нарушения.

ОЩЕ: Тръмп призна победата на Байдън

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка