5 съвета за премахване на петна по завивките

2522
5 съвета за премахване на петна по завивките
Снимка: JKHillling / Pixabay

Благодарение на техния размер, дебелина и текстура подходът за почистване на завивки се различава от този на другите видове спално бельо. Често може да изглежда, че е почти невъзможно да премахнете петната по вашата завивка. Те са големи и по-натоварващи за почистване, но като следвате правилния метод за почистване, вашите завивки ще бъдат безупречни. Експертите споделиха няколко полезни съвета за ефективно почистване. 

Жълти петна

Нормално е с течение на времето една завивка да пожълтее, особено ако е бяла или в светъл нюанс. Олекотените завивки абсорбират всички течности, които влизат в контакт с тях. Жълтите петна по завивките са резултат от телесни течности и пот. Лосионът и кремовете също могат да допринесат за жълтеникавия цвят. Най-неприятното нещо при жълтите петна е колко трудно е да се премахнат. Дори с помощта на белина това може да се окаже трудно начинание.

Ако по дрехите ви са останали петна след прането, направете това и те ще изчезнат

Кафяви петна 

Кафявите петна по завивките могат да се получат в резултат на наличието на лосиони, съдържащи бензоил пероксид, или ниска концентрация на избелващи препарати, съдържащи хлор, може да доведе до появата на кафяви петна по по-тъмните завивки. Тези участъци стават по-светли или се избелват. Кафявите петна могат да се образуват по завивките и поради наличие на масло или ръжда в пералната машина или неразтворен прах за пране, оставен в машината.

Петна от кръв

Върху бели завивки петната от кръв могат да бъдат изключително видими. Благодарение на уникалната способност на кръвта да се съсирва, изчистването на петната от кръв от вашата завивка може да бъде предизвикателство. Кръвните петна по завивката могат да се появят отвсякъде. Например кървене от носа и порязвания могат да доведат до петна по завивките. Местата на ухапване от комари също могат да оставят петна от кръв, когато ги почешете. По-лесно е да се почистят петната от кръв, когато са пресни. Ако останат да престоят, хемоглобинът в кръвните съсиреци залепва плътно за завивката. 

Ако премахвате петна от дрехите си сами, може да допуснете 8 грешки

5 СЪВЕТА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЕТНАТА

1. Използвайте течност за измиване 

Започнете с нанасяне на течен препарат директно върху зацапаното място, след като сте проверили конкретните инструкции за почистване върху завивката. Уверете се, че производителят не предупреждава за продукта или за някоя от съставките му. Ако можете да си го позволите, най-добре е да добавите течния перилен препарат в купа с вода, докато се справяте с по-значителни петна. След това накиснете одеялото в нея за дълго време. 

2. Използвайте бял оцет 

Ако кафявото петно върху одеялото ви се дължи на мухъл, на помощ може да дойде белият оцет. Освен за кафяви петна, белият оцет действа вълшебно и за петна от кръв и жълти петна. Ако от одеялото ви се носи неприятна миризма, белият оцет може да неутрализира аромата. Нанесете директно върху петното, за да го разтворите. Можете също така да накиснете пухената завивка в оцет за около 30 минути. След това използвайте студена вода, за да изплакнете завивката. Повторете процеса още няколко пъти, докато петното изчезне напълно. След като петното е изчезнало от завивката, изперете я отново с перилен препарат, за да премахнете миризмата на бял оцет. Използването на бял оцет за премахване на петна от завивката отнема време, но искрящите резултати си заслужават.

Ефективно премахване на петна от покривки и дрехи с минимални усилия

3. Перете редовно спалното бельо 

За да намалите количеството на мръсотията, натрупана върху завивката, можете да използвате калъфка за нея. Използването на калъфка за завивка е особено жизненоважно за белите завивки. Ако не разполагате с калъфка за завивка, най-добре е да перете редовно завивката си. Не бива да се налага да използвате завивката в продължение на няколко месеца, преди да я изперете. Продължителната употреба преди пране само затруднява процеса на почистване. Освен това петната ще бъдат по-трудни за отстраняване след дълго време. Ако имате възможност, перете завивката си веднъж месечно или два пъти месечно. Идеалният сценарий е да разполагате с няколко завивки, които можете да перете и да използвате на ротационен принцип. 

Хитри трикове за пране на упорити петна

4. Избягвайте избелването

Прането на завивката с белина може да изглежда като очевиден избор. Дългосрочният ефект върху вашата завивка обаче може да бъде "вреден", предупреждават експерти. Белината има агресивни химически свойства, които могат да засегнат естествените влакна в завивката. Следователно използването му ще доведе до избледняване на завивката след известно време. Вместо да прибягвате до отстраняване на петна с белина, перете често пухената си завивка. Дори да се наложи да се справяте с петна, ще можете да ги отстраните с бял оцет.

5. Измиване при ниска температура

Според специалистите по спално бельо, най-добрата температура за пране на завивката е 60 градуса. Това е така, защото при тази температура умират праховите акари. Все пак не е за пренебрегване фактът, че прането на завивката при твърде висока температура може да я свие, така че ако се съмнявате, проверете етикета за точни инструкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com