НА ЖИВОВойната в Украйна

BILLA България обжалва санкция от КЗК заради истерията с олиото на старта на войната с Украйна

1017

BILLA България ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което КЗК установява нелоялна конкуренция заради отделни случаи на липса или недостатъчни наличности на слънчогледово олио при провеждане на промоция през март 2022 г.

От веригата изтъкват, че винаги са се придържали към политика на предлагане на стоки на реалните им цени в интерес на българските потребители.

"Именно поради тази причина през март 2022 г. ние не увеличихме цената на слънчогледовото олио, а предложихме продукта на цената, договорена с производителите няколко седмици преди самата промоция. Доставените количества многократно надхвърляха обичайното търсене. Въпреки това, заради широко тиражираните от медиите опасения, че военният конфликт в Украйна ще доведе до дефицит на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със стоки от първа необходимост. В резултат, продажбите на олио достигнаха рекордни нива и планираните за промоцията количества рязко намаляха. Отделен фактор е невъзможността да бъде осигурена нова доставка в кратък срок, тъй като капацитетът на производителите на олио трябва да се ангажира поне 1-2 месеца предварително", обясняват от BILLA.

"КЗК приема липсата на достатъчно наличности за нелоялна търговска практика, като въобще не отчита външните и непредсказуеми за BILLA България обстоятелства, довели до високия интерес към олиото. Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички основания да обжалваме и ще го направим в законоустановения срок", добавят от веригата.

Експерт: Има всички условия цената на олиото да пада

"Има всички условия да пада цената на олиото. Много добра реколта от слънчоглед има в цялото Северно полукълбо, включително и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Компании

Защо са платени над 1,4 млн, лв....
„Лев Инс” подарява за Коледа 20...
Бизнес след пандемия: Акциите...
Hewlett Packard планира съкращения...
След ултиматума на Мъск служителите...
Колко испански компании развиват...
Мъск вече бил избрал своя потенциален...
Обзор на SERP Conf. 2022
Кое прави платформата за онлайн...
ERP4 - най-добрата система за...
Никола Николов, „Dominos”: Ако...
Мъск продаде акции на Tesla за...

Последни новини