НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Цените на храните предизвикват глад в Латинска Америка

1018

Повишаването на цените на храните в Латинска Америка и Карибския басейн доведе до увеличаване на броя на гладуващите в региона с над 13 милиона души между 2019 и 2021 г. Това се казва в доклад на ООН, цитиран от БГНЕС.

В него три агенции на ООН посочват, че регионът е особено уязвим от глобалната продоволствена криза, причинена от войната на Русия в Украйна, поради голямата зависимост от вноса на пшеница, царевица и торове. "Броят на хората в региона, страдащи от глад, се е увеличил с 13,2 млн. души и е достигнал 56,5 млн. души", се казва в доклада, публикуван на пресконференция в Сантяго, Чили.

Освен това през 2021 г. умерена или тежка продоволствена несигурност е засегнала 267,7 млн. души - 40,6% от населението на региона. Това е "далеч над средното ниво за света" от 29,3%, се казва в документа. "Нарастването на инфлацията на хранителните продукти и крайната бедност е един от факторите за увеличаване на продоволствената несигурност и глада", се казва в доклада на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите (ECLAC), Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната продоволствена програма (WFP).

Според ФАО продоволствената несигурност се отнася до липсата на редовен достъп до здравословна и питателна храна. "Голямата зависимост от вносни торове и колебанията в цените на хранителните продукти имат неизбежно отрицателно въздействие върху поминъка - главно на селското население - и достъпа до здравословна храна", заяви Марио Любеткин, заместник-генерален директор на ФАО. 

ООН: Светът е изправен пред глад, трябват спешно 51,5 млрд. долара

ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ през следващата година заради войната в Украйна и други конфликти, извънр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Автобус се вряза в детска градина...
Коронавирусът по света: Близо...
След обвинения от разследващ...
САЩ одобри продажбата на изтребители...
Гутериш: Изложени сме на най-висок...
ООН отдели 25 милиона долара за...
Първата дама на САЩ: Байдън е прав...
САЩ информирали 40 държави за...
Байдън призова към обединение...
Екзекутираха мъж от Мисури, убил...
Полша купува ракетни установки...
САЩ: Помагаме на засегнатите...

Последни новини