Градинарство

Какво трябва да знаем при избора на семена за зеленчуци?

2814

Няма нищо по-добро от това сами да отглеждате зеленчуците и подправките, които ядете. Така вашите ястия ще бъдат направени от винаги свежи, вкусни и чисти продукти, които не са третирани с различни торове и химикали. За да направите това, трябва да научите много неща, а и ще отнеме доста време, докато стигнете до момента да оберете плодовете на вашия труд.  Всичко започва от малкото семенце, което трябва да бъде посадено, да покълне, да се развие и от него да се получат вкусни домати, краставици, пипер или тиквички. Но какво трябва да знаем при избора на семена за зеленчуци?

Преди да пристъпите към купуването на семена, трябва да определите какви зеленчуци искате да отглеждате, както и с какъв терен за това разполагате. Има видове и сотрове, които виреят много добре на сянка, но има и такива, които се нуждаят от много слънце. Ето защо планирайте много добре вашата градина и количеството семена, които са ви необходими.

Покълналите семена: ползи и начин на употреба

Друго важно нещо, което трябва да предвидите е дали ще отглеждате зеленчуци на открито или в оранжерия. Има сортове, които виреят много добре на открито, но има и такива, които се развиват най-добре в парник или оранжерия, защото изискват повече топлина, а и така ще бъдат предпазени от неблагоприятните за тях атмосферни условия.

Когато стигнете до закупуването на семената, ви препоръчваме да изберете големите магазини за сортови семена или производител, който от години се е доказал на пазара и предлага гарантирано качество. В противен случай рискувате да купите семена, които са заразени или с изтекъл срок.

2 начина да засеете семената от домати правилно, за да отгледате богата реколта

Как да разпознаете дали семената, които купувате, са хибрид или не?

Ако на опаковката, точно до наименованието на семената има обозначение F1, това означава, че те са хибридни. Тези сортове са по-издръжливи и устойчиви на болести от обикновените семена, а дават и по-добра реколта. Лошото при тях, е че не можете да си съберете сами семена за следващата година. Обикновените семена от своя страна са по-непретенциозни към почвата и с години съхраняват своето качество.

Био семената са за тези, които искат да отглеждат екологични зеленчуци. Те са сертифицирани и с доказан произход.

Времето за садене на семената също е много важно, защото има ранни или късни сортове, които трябва да знаете кога и как да засадите и да отглеждате.

Друго, на което трябва да обърнете внимание, е дали семената се нуждаят от допълнителна обработка преди засяване. Това в повечето случаи е обозначено на опаковката. Срокът на кълняемост също е много важен. Той също е означен на опаковките, както в някои случаи и годината на реколтата, от която са събрани.

Етикети:

Още от Градинарство

4 позабравени правила за поливане на доматите, които всеки градинар трябва да спазва...
Когато пръскате доматите, винаги добавяйте по лъжица от тази съставка, за да намалите нитратите...
Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!
Картофи: Как от 20 корена да се съберат 40 кофи с картофи
Ето това са най-подходящите цветя за висящи саксии
Ако спазвате ТОВА, орхидеята ще полудее от цъфтеж

Последни новини