Какви са ползите от джинджифила?

7061
Какви са ползите от джинджифила?
Снимка: iStock/Guliver

Джинджифилът е сред подправките, които се използват много често в кулинарията. Той придава много приятен вкус на всяко ястие, а освен това се използва и в комбинация с други плодове за направата на различни напитки. Коренът от джинджифил е известен и със своето терапевтично действие при различни заболявания.

На практика той може да ви помогне във всяко състояние, при отслабване, при различни хронични заболявания и поддържане на имунната система. Това е така, защото той има мощно противовъзпалително, антиоксидантно и антибактериално действие. 

Освен това джинджифилът съдържа голямо количество витамини и минерали, сред които са калий, калций, магнезий, цинк и желязо. Витамините А и В, както и аскорбиновата киселина, цинкът и калцият  поддържат имунната система, като така помагат на човек да се справи лесно с различни респираторни или хронични заболявания на дихателната система.

Яжте джинджифил всеки ден и вижте какви промени ще настъпят с вас

Противовъзпалителните му свойства, помагат при болки в мускулите, артрит и други болести на опорно-двигателния апарат. Ниското съдържание на калории го прави идеално средство за борба с наднорменото тегло. Това е така, защото той увеличава скоростта на окисляване на мазнините и намалява чувството на глад. Това от своя страна води до намаляване на индекса на телесното тегло. Освен това джинджифилът забързва метаболизма и намалява апетита. Ето защо е добре да го прибавяте в различни ястия и салати или да пиете чай от джинджифил поне половин час преди ядене. Така ще приемете много по-малко количество храна.

Джинджифилът е много полезен и за кожата. Достатъчно е да смесите равни количества джинджифил, мед и лимонов сок и тази смес да нанесете на лицето си, да я оставите да подейства за 30 минути и да я отмиете. Смесени равни части джинджифил и ябълков оцет пък ще ви помотне да се справите с акнето. Така ще се радвате на свежа, гладка и еластична кожа.

Освен на кожата джинджифилът действа много добре и на косата, като предотвратява косопада, помага при появата на пърхот, заздравява косъма и стимулира растежа й.

ТОП диетолог съветва: Никога не пийте джинджифил в комбинация с...

Много малко хора знаят, но джинджифилът е отлично средство да се справите с морската болест по време на вашата лятна почивка или екскурзия. Той има свойството да потиска гаденето и да ограничи последствията от вестибуларната дисфункция.  Тази така полезна подправка може да бъде от полза и за жените, които страдат от ПМС, както и да намали болките по време на менструалният им цикъл.

Редовната консумация на джинджифил води до нормализиране нивата на кръвната захар и холестерола, а оттам и на кръвното налягане. Освен това той предпазва и от образуването на тромби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно