Кои са признаците, които издават висока кръвна захар?

6072

Високата кръвна захар се превръща във все по-често срещан проблем при малки и големи. Важно е да се информираме за симптомите, които сочат развитие на диабет тип 1 или 2, за да успеем да предприемем своевременни мерки. Възможно е признаците в началото да не могат да бъдат точно определени и някои от тях да са “скрити”, но в днешната статия ще разгледаме как точно се чувстваме при висока кръвна захар.

Кръвната захар посочва дали обмяната на въглехидратите в организма ни се осъществява нормално. При покачването й се появяват определени симптоми, които са свързани и с рискове от състояние на предиабет, диабет или метаболитен синдром. Съветът ни към вас е редовно да изследвате нивата на кръвната захар дори да не сте застрашени от гореспоменатите заболявания.

Симптомите на диабет, които често се бъркат с други заболявания

При повишени нива на кръвната захар първоначалните симптоми са необикновено чувство за жажда, замъглено зрение, умора и др. Когато те продължат повече от няколко седмици, може да се говори за състояние на предиабет, което трябва да се овладее преди да настъпи самото заболяване.

Според специалистите нормалните стойности на кръвната захар на гладно са около 5,6-6 мг на литър, като през деня може да варират максимално до 8 мг на литър.

Признаци на висока кръвна захар

При отделните хора се проявят различни признаци, но най-често срещаните са:

    - Постоянна умора;
    - Замъглено зрение;
    - Замаяност;
    - Учестено сърцебиене;
    - Прекомерно изпотяване;
    - Стомашни разстройства;
    - Често уриниране;
    - Необикновено чувство на жажда;
    - Понижена работоспособност.

Няколко съвета за това как да се предпазите от диабет

Особено внимание обърнете на симптомите като постоянното чувство на жажда и честото уриниране, тъй като те са най-характери за завишената кръвна захар. Ако наблюдавате подобни позиви в продължение на повече от седмица-две, се обърнете към своя лекар за извършване на необходимите прегледи и изследвания.

Високите нива на захарта в кръвта нанасят вреди върху бъбреците, тъй като клетките в тялото се борят със захарта и извличат водата от тъканите, за да успеят да я обработят. По този начин функцията на бъбреците търпи поражения.

Чувството на жажда често бива неглижирано, тъй като си мислим, че просто сме дехидратирани или имаме нужда от чаша вода след хранене. В действителност в повечето случаи това е така, но нестихващата нужда от вода може да индикира за много по-сериозни проблеми.

Сред другите симптоми, индикиращи висока кръвна захар, според американски специалисти, могат да са промени в състоянието на кожата като:

    - Сърбеж и зачервявания;
    - Кожни инфекции;
    - Изсушена и лющеща се кожа.

При наличие на някои от гореспоменатите симптоми, незабавно се обърнете към своя лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Учени: Храната, която всички...
Лекар: Това са най-важните витамини...
Учени: Тази билка се бори с тревожността...
Лекар: Откажете се от тези храни...
6 храни, които е най-добре да ядете...
Учени: Чесънът е като отрова за...
Кардиолог разкри по колко месо...
Чай от джинджифил - как е правилно...
Кой задължително трябва да пие...
Лекар разкри защо на ден трябва...
Лекар разкри защо НЕ трябва да...
Кой трябва да яде по 1 портокал...

Последни новини