Няколко съвета за това как да се предпазите от диабет

6395
Няколко съвета за това как да се предпазите от диабет
Снимка: iStock

Диабетът няма лечение, но страдащите от болестта трябва да бъдат активни, за да са сигурни, че могат да останат здрави. Промяната на начина ви на живот може да бъде голяма стъпка към превенцията на диабета, тъй като високите нива на холестерол, фамилната анамнеза за заболяването и наднорменото тегло или пък затлъстяването могат да увеличат риска от заболяването.

Диабетът остава критичен здравен проблем по целия свят. Около 8,5 процента от възрастните в света страдат от болестта. Диабетът няма лечение, но страдащите от него трябва да бъдат активни, за да са сигурни, че могат да останат здрави.

Промяната на начина ви на живот може да бъде голяма стъпка към превенцията на диабета, тъй като високите нива на холестерол, фамилната анамнеза за заболяването и наднорменото тегло или затлъстяването могат да увеличат риска от заразяване с болестта.

Скритите симптоми на диабет

Няколко съвета, които можете да имате предвид, за превенция на диабета:

Контрол на теглото: Това е най-важната част от превенцията на диабета. За да поддържате теглото си под контрол, ежедневните упражнения са важни. Също така може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Хранете се здравословно: Като се храните здравословно или следвате добра диета, можете да забавите усвояването на захарите в тялото си и да помогнете за понижаване на нивата на кръвната захар. Тези, които страдат от диабет, трябва да имат предвид, че богатите на фибри храни насърчават загубата на тегло и намаляват риска от диабет. Избягвайте обаче храни с високо съдържание на захар, като бял хляб, сладкиши, тестени изделия, преработени храни със захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

5 съвета при диабет, които наистина работят

Откажете пушенето: Пушенето може да увеличи риска от инсулинова резистентност и диабет тип 2. Така че тези, които спрат да пушат, ще видят драстично намаляване на риска от диабет тип 2 с течение на времето.

Пийте достатъчно вода: Пиенето на вода вместо други напитки може да намали риска от диабет, тъй като помага за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулина.

Контрол на порциите: Избягвайте да ядете твърде много храна наведнъж, тъй като големите порции могат да причинят висока кръвна захар и нива на инсулин при хората. Препоръчително е да прекъсвате храненето или да ядете на малки порции.

Винаги се стремете към 30: Независимо дали става дума за разходка, танци, плуване или дори малка тренировка, правете го за 30 минути. Поддържайте тази рутина пет дни в седмицата. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com