НА ЖИВОВойната в Украйна

Кой се нуждае от Атлантида, когато съществува Атлит Ям?

10910

Атлит Ям се намира под 10 метра вода край брега на селището Атлит в Хайфа, Израел. Останките на това огромно неолитно селище разказват история за някога процъфтяваща общност, съществувала преди почти 9000 години.

Въпреки че сега се намира изцяло под вода, по време на заселването мястото се е намирало доста над сегашното морско равнище, като се е гордяло с изключително плодородна земя, подходяща за земеделие.

Открит от морския археолог д-р Ехуд Галили през 1984 година, обектът оттогава е изследван, за да даде поглед върху живота на хората, които някога са живели тук.

На площ от 40 000 квадратни метра морските археолози са открили къщи, кладенци и дори гробове. Смята се, че заедно с костите на опитомени овце, прасета и кучета, големи правоъгълни каменни конструкции, които все още се намират под вълните, са били ползвани като кошари за животни или като огради за разделение на обработваемите земи.

Около 65 човешки останки са открити във и около района, повечето от които са в единични гробове. Сред тях са останките на майка и дете, които са най-ранните известни случаи на туберкулоза. Били открити и фрагменти от човешки кости заедно с останки от животни и каменни инструменти на дъното на 5,50-метров кладенец, пише IFLScience.

Смята се, че монолитите в центъра на селището представляват водно светилище. Изображение: Hanay / CC BY-SA 3.0

В центъра на Атлит Ям се намират седем големи каменни монолита около сладководен извор. Смята се, че това съоръжение е функционирало като място за провеждане на ритуали. Известно е, че една колекция от кремък се състои от 8755 артефакта. Интересното е, че този специфичен материал, изглежда, произхожда от над 10 километра, от планината Кармел.

Очевидно Атлит Ям е бил обитаван за кратко, като учените спорят защо районът е бил изоставен. Някои предполагат, че покачващите се морски води може да са довели до изоставянето на мястото, докато други теории сочат въздействие на цунами.

Теорията за цунамито се подкрепя от изоставени останки от големи купчини риба на мястото. Тази ценна стока не би била изоставена току-така, затова изследователите предполагат, че селото може да е било сполетяно от много по-тежка съдба.

Регионът около крайбрежието на Кармел в Израел е дом на 17 потопени праисторически обекта, обхващащи периода преди керамичния неолит на Атлит Ям, до керамични неолитни обекти, датиращи отпреди 8000 – 6500 години. Изучаването на района от морски археолози е започнало през 1960 г. и оттогава голямото наследство на земята под морето продължава да обогатява познанията ни за неолитния селищен живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древни глинени плочки от Ирак съдържат подробности за „изгубен“ ханаански език

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Изгубеният Град на цезарите:...
Пот от пръста открива рак на гърдата...
Невероятни инструменти на 7000...
Учени секвенираха генома на Бетховен,...
Акцентите по National Geographic...
3500-годишен недовършен обелиск...
Древна фреска със знаците на Зодиака...
Картите Таро не са били предназначени...
Съвети за избор на подарък за деца...
7500-годишният прокълнат град...
Тайно помещение в Хеопсовата...
Култово място на 7000 г. в Саудитска...

Последни новини