Лекар: Ако забележите тези симптоми, значи ви липсва магнезий

21762
Лекар: Ако забележите тези симптоми, значи ви липсва магнезий
Снимка: iStock

Дефицитът на витамини и минерали е голям проблем в съвременното общество. Преработената храна, хроничният стрес и ниската физическа активност означават, че телата ни са недохранени на клетъчно ниво и им липсват основни елементи. 

Ако забележите тези симптоми у себе си, това е знак, че на тялото ви липсва магнезий - ценен елемент, който регулира важни процеси в организма. Ще забележите симптомите на магнезиев дефицит върху лицето си.

Магнезий - роля в човешкото тяло

Магнезият е елемент, който е отговорен за много процеси в организма: активира метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите, регулира кръвното налягане, подпомага функцията на черния дроб, влияе върху проводимостта на нервната система и участва в съкращаването на клетките на сърдечния мускул. 

Недостигът на този елемент може да причини неудобни дискомфорти и дори да доведе до рискове за здравето - сърдечни нарушения, повишен риск от инсулт или повишена податливост към травми на костно-ставната система.

Може ли липсата на магнезий да доведе до ускорен пулс?

Лицевите потрепвания често са симптом на магнезиев дефицит

Не само потрепването на клепачите, но и неволните спазми в лицето са симптом, показващ, че организмът има недостиг на магнезий. Магнезият, калцият и калият са елементи, участващи в мускулната функция на клетъчно ниво, и отговарят за нормалното функциониране както на скелетната, така и на гладката мускулатура, т.е. на тази, която изгражда вътрешните органи. 

Освен това магнезият влияе върху правилното провеждане на електрическите импулси в нервната система. Нежеланите мускулни контракции на лицето: тикове или потрепване на клепача, са показателни за нарушения в тази система, тъй като електрическите импулси са по-слаби и по-бързи. Кожата на лицето, особено около клепачите или устата, е по-тънка, мускулните потрепвания се усещат по-силно.

Изтръпване на бузите и скалпа

Изтръпването, мравучкането или дори сетивните нарушения по бузите също са симптоми на магнезиев дефицит. При тежък дефицит тези неудобства могат да се усетят и в други части на тялото - най-често в ръцете или краката.

Капки пот по челото

Магнезиевият дефицит причинява прекомерно изпотяване на тялото. Потенето най-често се появява през нощта. Колкото повече вода губи организмът, толкова повече губи и магнезий. Потта се състои не само от вода, но и от електролити, млечна киселина, урея и захар. Този симптом създава порочен кръг, тъй като при ниски нива на магнезий тялото губи още повече магнезий. Ето защо, ако внезапно се появи прекомерно изпотяване, е необходимо да се направи кръвен тест, да се определи нивото на този елемент и да се добавят хранителни добавки.

Кой е най-добрият магнезий за сърцето

По-малко коса по лицето и главата

Прекомерният косопад по главата, но също и по лицето, т.е. изтъняването на веждите или миглите, определено трябва да предизвиква безпокойство. Ако нивата на хормоните са нормални и няма други заболявания, например дерматологични, които да допринасят за косопада - тогава трябва да се разгледа съдържанието на магнезий в храната. 

Постоянно прозяване и чувство на умора

Постоянното прозяване и чувството за умора могат да бъдат причинени от неправилно функциониране на нервната система, но също така и от хипоксия, дължаща се на лоша сърдечно-съдова функция. 
Намалената концентрация, прекомерната раздразнителност и прекомерната нужда от сън се дължат на недостатъчно производство на енергия на клетъчно ниво. Магнезият е отговорен за регулирането на водно-електролитния баланс, така че дехидратацията или пониженото кръвно налягане също дават симптоми под формата на хронична умора.

Тъмни кръгове под очите

Появата на тъмни кръгове под очите е друг симптом на лицето, който може да показва недостиг на магнезий. Когато кръвоносната система не работи правилно, се появяват нарушения и в областта на очите. Кожата под клепачите е тънка и затрудненият кръвоток става видим под формата на тъмни лезии. 

Тъмните кръгове под очите се появяват и поради умора и безсъние, което също е симптом на магнезиев дефицит. Ако сте имали проблеми със съня за поредна нощ, на сутринта със сигурност ще забележите това по лицето си.

Какъв магнезий да си купя – видове

Как да приемате магнезий и къде да го намерите?

Най-лесният начин да подобрите количеството на магнезий в организма е да го добавите с помощта на готови фармацевтични продукти, които се предлагат от аптеките без рецепта. Струва си обаче да обърнете внимание на диетата си и да потърсите източници на този ценен елемент в храната.

Ако забележите някакви симптоми на недостиг, струва си да посягате по-често към ядките, бобовите култури, но също така и към бананите, картофите или черния шоколад. Магнезий може да се намери и в зелето, марулята, спанака, ягодите и авокадото. 

Препоръчителният дневен прием на магнезий за възрастни е 300-400 мг. За да се попълнят дефицитите, елементът трябва да се приема в тази доза поне няколко седмици, тъй като магнезият се отделя в големи количества с урината, а при физически активните хора - с потта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com