Лекар: Хората над 20 години са застрашени от запушване на артериите, ето как да се предпазите

2148
Лекар: Хората над 20 години са застрашени от запушване на артериите, ето как да се предпазите
Снимка: iStock/Guliver

Коронарната артериална болест (КАБ) е намаляване на притока на кръв през коронарните артерии, които пренасят кръв към сърдечния мускул. Наричана още коронарна болест на сърцето (ИБС), ИБС засяга около 16,5 милиона души на възраст 20 и повече години.

Високият холестерол - особено високите нива на нездравословния липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол - може да увеличи риска от КАБ.

Какво причинява КАБ?

КАБ се причинява от натрупване на лепкав холестерол и други вещества в стените на артериите. Това натрупване се нарича плака. Той втвърдява и стеснява артериите, така че по-малко кръв да тече през тях. Втвърдяването на артериите се нарича атеросклероза.

Има по-голяма вероятност да развиете КАБ, ако:

  1. имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване
  2. са с наднормено тегло или затлъстяване
  3. яжте диета с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол
  4. имате високи нива на LDL холестерол или ниски нива на здравословен липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол в кръвта
  5. пушат тютюн
  6. са неактивни
  7. имате неконтролирано високо кръвно налягане
  8. имате диабет

Рискове от живота с КАБ

Вашият сърдечен мускул се нуждае от постоянно снабдяване с кръв, за да се изпомпва правилно. Когато твърде малко кръв достигне сърдечния мускул, това може да причини вид гръдна болка, наречена стенокардия.

Кардиолог: Усетите ли това по тялото си - страдате от коронарна артериална болест

 Пълното запушване на една или повече коронарни артерии може да причини инфаркт. Области на сърдечния мускул, които не получават достатъчно кръв, могат да умрат, причинявайки трайно увреждане на сърцето или дори смърт.

Как да предотвратим КАБ естествено

Няколко промени в ежедневието ви могат да защитят артериите ви и да предотвратят КАБ. Ето осем промени в начина на живот, които могат да помогнат.

1. Яжте здравословна за сърцето диета

Някои храни предпазват сърцето ви, докато други допринасят за образуването на плаки, запушващи артериите. Яжте повече защитни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини, риба, ядки и зехтин. Ограничете или избягвайте сладкиши, пържени храни, червени и преработени меса и пълномаслени млечни продукти. 

Яжте не повече от чаена лъжичка сол на ден. Твърде много натрий може да повиши кръвното Ви налягане.

2. Станете по-активни

Аеробните упражнения укрепват сърдечния мускул. Той също така намалява мазнините, понижава кръвното налягане и повишава защитните нива на HDL холестерол. Загубата на тегло от тренировка също може да намали нивата на LDL холестерола.

Опитайте се да отделяте 150 минути седмично аеробни упражнения с умерена интензивност. Или правете 75 минути аеробни упражнения с висока интензивност на седмица. Ако за първи път тренирате, първо се консултирайте с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно за вас. 

3. Отслабнете

Наднорменото тегло допълнително натоварва сърцето и кръвоносните съдове. Загубата само на 5 до 10 процента от телесното ви тегло ще помогне за понижаване на кръвното ви налягане и LDL холестерола. Това също може да помогне за намаляване на риска от КАБ. 

Ако ви е трудно да отслабнете и искате помощ, вашият лекар може да ви насочи към диетолог или диетолог. Можете също така да използвате приложение за телефон, което да ви помогне да следите напредъка си и да ви поддържа мотивирани. Няколко, които да опитате, са:

4. Спрете пушенето

Хилядите химикали, отделяни при всяко вдишване на тютюнев дим, стесняват артериите ви и увреждат сърцето ви. Ако пушите цигари, можете да намалите риска от получаване на инфаркт, като се откажете.

Учен: Случва ли ви се това, след като се събудите? Имате сънна парализа!

Спирането не е лесно, но вашият лекар има различни методи, за да ви помогне. Медикаментите, консултациите и продуктите, заместващи никотина, могат да помогнат за намаляване на желанието ви да пушите. 

Освен това Американската белодробна асоциация е чудесен ресурс за намиране на подкрепа или консултация, ако сте решени да откажете пушенето.

5. По-ниско кръвно налягане

Кръвното налягане е силата на кръвта, която се движи срещу стените на артериите, докато сърцето бие. Колкото по-високо е кръвното ви налягане, толкова повече сила се упражнява върху тези стени. С течение на времето високото кръвно налягане може да увреди артериите и да ги направи по-склонни да развият атеросклероза. 

Нормалното отчитане на кръвното налягане е 120 на 80. Посъветвайте се с Вашия лекар какви трябва да са стойностите Ви въз основа на Вашата възраст и здравословно състояние. Ако сте извън обхвата, работете с Вашия лекар, за да изготвите план за понижаване на кръвното Ви налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com