Лекар каза как изглежда и как се усеща кръвен съсирек?

26066
Лекар каза как изглежда и как се усеща кръвен съсирек?
Снимка: iStock

Кръвните съсиреци са сериозен проблем, тъй като могат да бъдат животозастрашаващи. Наричано още тромбоза, това състояние възниква, когато се образуват съсиреци в съдовете, които съдържат кръв, предотвратявайки ефективното й протичане.

Във вените или артериите могат да се образуват кръвни съсиреци. Когато се появи кръвен съсирек в една от вените ви, това се нарича венозен тромбоемболизъм (ВТЕ).

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията приблизително 900 000 души в са засегнати от кръвни съсиреци всяка година. Приблизително 60 000 до 100 000 души умират от това състояние годишно. Мъжете са изложени на по-висок риск от получаване както за първи път, така и за повтарящ се кръвен съсирек в сравнение с жените.

Ако дори малко се притеснявате, че може да имате кръвен съсирек, незабавно се обадете на Вашия лекар. Симптомите на кръвни съсиреци могат да варират. Също така е възможно да имате кръвен съсирек без симптоми.

Лекар: Една такава ядка на гладно подхранва кръвта и пази от запушване на съдовете

Прочетете, за да научите за някои от симптомите, които могат да показват кръвен съсирек.

Кръвен съсирек в крака

Кръвен съсирек, който се появява в една от големите вени в тялото ви, се нарича дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Те са най-често срещани в областта на краката или бедрата.

Кръвен съсирек може да се отдели и да стигне до белите ви дробове. Това води до сериозно и потенциално фатално състояние, известно като белодробна емболия. 

Признаците за кръвен съсирек в крака включват:

  1. подуване
  2. зачервяване, потъмняване или петна от обезцветяване
  3. болка
  4. нежност

Тези симптоми са особено показателни за кръвен съсирек, когато се появят само в единия крак. Това е така, защото е по-вероятно да имате съсирек в единия крак, отколкото в двата крака. Има обаче някои други състояния и фактори, които биха могли да обяснят тези симптоми.

Как да разпознаем кръвен съсирек

За да помогне за разграничаването на потенциален кръвен съсирек от други причини, д-р Томас Малдонадо, съдов хирург и медицински директор на Венозния тромбоемболичен център в Медицински център Langone на NYU, предложи някои по-подробни мисли за това какво може да почувства някой, ако има кръвен съсирек.

От една страна, болката може да ви напомни за тежка мускулна крампа или чарли кон. Ако кракът ви е подут, повдигането или обледеняването на крака няма да намали подуването, ако е кръвен съсирек. Ако обледеняването или повдигането на краката накара подуването да спадне, може да имате мускулна травма.

При кръвен съсирек кракът ви може също да се чувства топъл, тъй като съсирекът се влошава. Може дори да забележите лек червеникав или синкав оттенък на кожата си. Това може да изглежда по-тъмно кафяво или обезцветено на по-тъмна кожа.

Не трябва да се тревожите за съсирек, ако болката в краката се влошава с упражнения, но се облекчава от почивка. Това най-вероятно е резултат от лош кръвен поток през артериите, а не от ДВТ, казва Малдонадо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com