НА ЖИВОВойната в Украйна

Масови протести в Мароко срещу инфлацията и цензурата

1394

Протестиращите в Мароко излязоха на шествие в столицата Рабат, за да осъдят "високите цени на живота и репресиите" на фона на рязко покачващата се инфлация и нарастващото социално недоволство.

"Хората искат по-ниски цени. Народът иска да премахне деспотизма и корупцията", скандираше тълпата, която по оценки на журналисти наброяваше около 3000 души - най-големият подобен митинг през последните месеци.

Според полицията участниците са били между 1200 и 1500 души.

"Дойдохме, за да протестираме срещу правителство, което олицетворява брака между парите и властта", заяви Юнес Ферашин, координатор от групата на Мароканския социален фронт (МСФ), обединяваща политически партии и леви синдикати, която организира митинга, пише БГНЕС.

Хората от цяло Мароко се събраха на протеста, който беше свикан и за да се обърне внимание на случаите на няколко хвърлени в затвора блогъри и журналисти.

Засегнати от икономическите последици от пандемията и инфлацията, нивата на бедност се върнаха на нивото от 2014 г., се казва в неотдавнашен доклад на правителствената върховна комисия по планиране. Инфлацията на потребителските цени е 7,1% на годишна база през октомври, което до голяма степен се дължи на рязкото покачване на цените на храните, предизвикано отчасти от интензивната суша, която засегна земеделските производители.

ОЩЕ: И Мароко затваря границите си заради Омикрон

Германия: все повече хора трябва да затягат коланите

Криза след криза след криза: две допитвания показват, че германците, особено младите, са застрашени от тревожната икономическа ситуация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Лукашенко пристигна на височайша...
ООН предупреждава за рекордни...
Израел атакува ивицата Газа...
12 деца починаха от мистериозна...
Над 1000 жертви на холера в Малави...
Инвестиции за милиарди и железопътни...
Марокански източник опровергава...
"Вагнер" с огромни печалби от...
Mомче застреля друго дете заради...
Висш командир на "Ислямска държава"...
Мъж на три съпруги от Пакистан...
САЩ и Япония с общи действия срещу...

Последни новини