НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ отпускат 1,2 млрд. за 6 ракетни системи NASAMS за Украйна (ВИДЕО)

2523

Пентагонът ще възложи поръчка на стойност 1,2 милиарда долара на американската компания Raytheon за производството на шест усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" NASAMS. Само че датата на завършване на системите е 28 ноември, 2025 година. Това предаде Ройтерс, като се позова на запознат източник и на документ, до който агенцията е имала достъп.

Системите са предназначени за защита на територията на Украйна, като до момента Вашингтон е одобрил изпращането на Украйна на общо осем от тези ракетни системи.

Следете развитието на войната в Украйна тук

NASAMS е наземна система за ПВО с близък до среден обсег на действие, разработена от Kongsberg Defence&Aerospace (KDA) и Raytheon. NASAMS е първото приложение на ракетата AIM-120 AMRAAM. Системата има и усъвършенствана версия - NASAMS 2, както и NASAMS 3, която е най-новата модернизация от 2022 г. Чрез NASAMS могат да се изстрелват ракети с малък обсег AIM-9 Sidewinder и IRIS-T SLS, както и ракети с голям обсег AMRAAM-ER. Тя има доказана оперативна съвместимост със системи с по-дълъг обсег на действие като установката Patriot.

Украйна потвърди доставката на чакано с нетърпение американско ПВО (ВИДЕО)

"Вижте кой е тук. ПВО системите NASAMS и Aspide са тук". Това написа в официалния си профил в Twitter украинският министър на отбраната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...
Пентагонът ще купи от производителите...
Коронавирусът по света: САЩ е...
САЩ мислят да дадат по-нов модел...
"Първо идват танковете, после...
NBC: Байдън планира пътуване...
САЩ определиха ЧВК "Вагнер" за...

Последни новини