НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ с още $275 млн. военна помощ за Украйна - ето какво ще изпратят

2379

САЩ се готвят да изпратят на Украйна нов пакет с военна помощ на стойност 275 млн. долара, предлагащ нови възможности за поразяване на дронове и укрепване на противовъздушната отбрана. Това гласи документ, цитиран от "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Пакетът може да бъде обявен още в петък. Подробностите за включеното оборудване за борба с дронове и за ПВО обаче не могат да бъдат определени. Очаква се Пентагонът да добави и ракети за HIMARS, произведени от Lockheed Martin, 155-милиметрови боеприпаси, военни автомобили Humvee и генератори.

Съдържанието и размерът на пакетите с помощи могат да се променят до подписването им от президента, уточняват от "Ройтерс". Тези 275 млн. долара ще бъдат покрити от президентските правомощия, които позволяват на САЩ бързо да прехвърлят отбранителни продукти и услуги от запасите без одобрението на Конгреса, когато това е в отговор на извънредна ситуация.

За да се противопоставят на многобройните руски атаки в Украйна, САЩ изпратиха на Киев усъвършенствани противовъздушни системи NASAMS, които работят на фронта от няколко седмици. По-рано Вашингтон обяви, че изпраща и ракети-прехващачи HAWK и четири системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие Avenger, които използват ракети Stinger. Съюзниците на САЩ също изпращат системи за противовъздушна отбрана на Киев.

След руското нахлуване в Украйна на 24 февруари, което Москва нарича "специална военна операция", САЩ са изпратили на Киев помощ за отбрана на стойност около 19,1 млрд. долара.

В четвъртък американските законодатели гласуваха да предоставят на Украйна поне 800 млн. долара допълнителна помощ през следващата година.

ОЩЕ: САЩ одобриха рекорден военен бюджет за догодина

Американски пехотинец в руски затвор: Разочарован съм, че не направиха повече за мен

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, излежаващ 16-годишна присъда в руски затвор по обвинения в шпионаж, които той отхвърля,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

САЩ конфискуват 5 млн. долара...
И Канада засече съмнителен балон...
Гешев на закуска във Вашингтон,...
Китайски разузнавателен балон...
Канада удължава до април задължителното...
Коронавирусът по света: САЩ е...
Джо Байдън призова за единство...
САЩ: Без флагове и химни на Русия...
Хънтър Байдън иска разследване...
Разсекретено от САЩ: Украйна...
Австралия отказва да сложи лика...
САЩ с нови санкции срещу талибаните...

Последни новини