НА ЖИВОВойната в Украйна

В Иран арестуваха 12 души "с европейски връзки", протестите ескалираха (ВИДЕО)

1094

Иранската революционна гвардия (КГИР) е арестувала 12 предполагаеми членове на "свързана с Европа група", обвинена в планиране на саботажи в страната. Това съобщи информационната агенция Tasnim, която е под контрола на режима в Ислямската република.

Още от началото на масовите протести върховният водач Али Хаменей и приближените му обвиняват САЩ, Израел, Саудитска Арабия и европейски страни в подклаждане на "бунтове". Корпусът на гвардейците на ислямската революция в провинция Маркази - югозападно от Техеран, заяви, че е арестувал "мрежа с 12 членове, свързани с чужбина", предаде БГНЕС.

Властите твърдят, че задържаните били "под ръководството на контрареволюционни агенти, живеещи в Германия и Нидерландия" и са извършвали "дейности срещу националната сигурност". Те са се "опитали да се сдобият с оръжие и са възнамерявали да извършат подривни действия", но са били заловени, преди да успеят да го сторят.

Междувременно протестната активност се увеличи значително на 5 декември, което съвпада с призивите на младежките организации за провеждане на общонационални демонстрации поне три поредни дни. От Института за изучаване на войната (ISW), които подготвят ежедневни анализи за случващото се в Иран, съобщиха, че вчера са били отчетени най-много протестни действия в рамките на ден от 28 септември насам.

Ръководителят на съдебната власт Голам Мохсени Еджей призова властите да идентифицират, арестуват и съдят протестиращи, организирали националните протести – „бързо и решително“.

На 5 декември се проведоха най-малко 29 протеста в Ислямската република в цели 16 провинции. В 73 града в рамките на 27 провинции пък имаше стачки на търговци, шофьори на камиони и индустриални работници.

В Сакез – родния град на Махса Амини - протестиращите хвърлиха запалителни материали и подпалиха къщата на служител по сигурността.

Командирът на правоприлагащите органи в провинция Систан и Белуджистан - бригаден генерал Мохамед Ганбари, съобщи вчера за смъртта на служител, когото неизвестни въоръжени лица нападнали и ранили в Чабахар на 4 декември. Около 64 служители по сигурността са загинали от началото на протестите на 16 септември.

Миналата седмица ирански генерал заяви, че при размириците са загинали над 300 души, включително десетки служители на сигурността. Базираната в Осло неправителствена организация "Група за правата на човека в Иран" заяви, че най-малко 448 души са убити от силите за сигурност по време на продължаващите общонационални протести. Хиляди са арестувани, включително известни ирански актьори и футболисти.

Работата на т.нар. нравствена полиция пък продължава да бъде загадка. На 3 декември главният прокурор на Ислямската република каза, че броят на патрулите е бил намален, а западните медии тълкуваха думите му като закриване на отдела. Само че иранските държавни медии под контрола на режима внесоха уточнение, че нравствената полиция все още действа.

Противоречиви са и последните послания на властите. Офисът на централата „Enjoining Good and Forbidding Wrong“, която отговаря за прилагането на определени религиозни и социални стандарти в Иран, обяви, че „мисията на патрула е приключила“. Свързаният с реформаторите вестник "Хам Михан" обаче съобщи, че патрулите на нравствената полиция са се увеличили в Кум. Говорителят на подразделението на Командването за правоприлагане (КОП) в провинция Техеран отказва да разясни статута на патрулите на морала. Всичко това предполага, че режимът може би или не е успял да координира правилно съобщенията си, или все още не е постигнал консенсус дали нравствената полиция да продължи дейността си.

Припомняме, че нравствената полиция следи дали жените спазват дрескод-правилата според законите на Ислямската република. Именно тя арестува Махса Амини в средата на септември заради "небрежно поставен хиджаб".

ОЩЕ: Нравствената полиция не е закрита - иранският режим направи важно уточнение

Протестиращите в Иран вече се обединяват около виден духовник, който е сред най-големите врагове на режима

Протестиращите ирански граждани вече се обединяват около фигурата на видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид, който се превърна в е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Над 3600 са вече загиналите след...
Коронавирусът по света: Тайван...
Откриха жив бивш футболист на...
Журналист: Силата на труса в Турция...
След земетресенията: Ердоган...
Турска футболна легенда през...
Жертвите в Турция и Сирия минаха...
Откриха дарителска сметка за...
И Путин предложи помощ на Ердоган...
Спасиха 5-годишно момиче в Турция...
СЗО се задейства в Турция и Сирия,...
Иранският аятолах обяви, че помилва...

Последни новини