Проф. Даскалов: Кабинетът на Радев уволни 8 юристи, работещи по "Капитан Андреево" (ВИДЕО)

13390

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов бе освободен от длъжност от министър-председателя Гълъб Донев, след като ПП внесоха сигнал в ДАНС срещу БАБХ и заговориха за нови разкрития по казуса "Евролаб". Въпреки че от Министерството на земеделието заявиха пред Actualno.com, че освобождаването от длъжност на Даскалов няма общо със сигнала на ПП, ние си заваме някои въпроси. За да ни помогне с отговорите в Студио Actualno ни гостува проф. Христо Даскалов, който само преди два месеца бе освободен от длъжността изпълнителен директор на БАБХ, депутат от ПП. 

Горещ ден беше вчера проф. Даскалов, остри обвинения от президента Румен Радев и остри обвинения от министъра на земеделието Явор Гечев. Защо беше нужно да подавате сигнал към ДАНС?

Президентът изрече едни тежки думи. Припомням, че преди няколко години същият този президент, когато застъпи в първия си мандат, ме уволни, оказа се, че и вторият път пак ме уволни, което за мен беше неразбираемо. След като се върнах след предизборната кампания трябваше да се подаде исковата молба от моя наследник за обявяване за нищожен договора за наем с "Евролаб" и второто: да им се връчи нотариална покана в 30 дневен срок те да напуснат всички помещения на "Капитан Андреево". Констатирани бяха промени в предназначението на сградите, тотални промени, които изобщо не са в законовите изисквания.

Обвинения към президента и служебния кабинет отправяте от ПП, получавате обратна реакция от президента и от министър Гечев, който казва, че това за вас е PR и започвате предизборна кампания. Така ли е? 

Категорично не започвме предизборна кампания. Фокусът в момента е към ГЕРБ, които получиха проучвателен мандат да съставят проектокабинет, който следващия понеделник да върнат изпълнен в папчица. Нашите приоритети стоят и чакат втория мандат. Трябва да кажа, че ако подготвят такъв проектокабинет, те си имат мнозинство - ГЕРБ, ДПС и БСП. Видях го с очите си как те гласуваха като една перфектна машинка, винаги 124-125 гласа. Ето я коалицията, не знам защо се водят тези разговори ние да подкрепяме. Защо? Те си имат вече коалиция.

Имате ли телефона на министър Гечев? Той изрази готовност да чуе всеки подаден сигнал за нередност. Съответно изрази съмнения, че подавате сигнал към ДАНС, в търсене на публичност, а не реално желание да промените нещо.

Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Гечев го попитах: "Кой дявол Ви накара да назначите г-н Вълчанов за мой заместник?", той отговори: "Професоре това не е мое назначение." Т.е. му е продиктувано от някъде. За мен сега се опитва да разчисти терена, защото много нелицеприятни неща се случиха. Напомням, че и 8 човека юристи, които работеха пряко свързано с "Капитан Андреево" и водеха всички тези дела (фирмата води срещу нас 10-на дела ), всички тези юристи са изгонени и уволнени, намериха се всякакви начини това да се случи. Единственото, което отчитам като полижителна стъпка е тази допълнителна лаборатория, която ще се направи тук в Техпарк. Нещо което започнахме ние, а той довършва.

Какво е мнението на проф. Даскалов за новия изпълнителен директор Иван Шиков?

Защо има само "момчета и момичета от Пловдивско- Хасковския регион" в сегашния Министерски съвет?

Вижте цялото интервю с проф. Даскалов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю