Анализ: Асамблеята на СЗО симулира съгласие

1829
Анализ: Асамблеята на СЗО симулира съгласие
Снимка: Getty Images/Guliver

Международната общност одобри общ план за борба с вируса SARS CoV-2 (новия коронавирус) и реши да открие неговия генезис: на 73-ата Световна здравна асамблея, която завърши, в Женева, беше приета резолюция с консенсус, призоваваща за „открито, прозрачно и независимо” проучване на произхода на новия коронавирус и пътища за предаването му от животни към хора. Документът е одобрен на фона на бушуващата американско-китайска информационна война, която не може да не засегне както текста на документа, така и процедурата за неговото приемане, пише руският вестник “Коммерсантъ“ в своя статия, представена от агенция "Фокус".

„Готовата ли е Асамблеята да приеме предложената резолюция?“ попита Кева Бейн, представителят на Бахамските острови и председател на Асамблеята, в очакване на желаещите да се изкажат.„ Виждам, че няма хора, които искат да вземат думата, защото смятам, че няма възражения и резолюцията се счита за приета. “ Историческият момент премина доста спокойно - формално резолюцията беше подкрепена от всички 194 страни, участващи в Световната здравна организация (СЗО), и затова можем да говорим за глобален консенсус в борбата с коронавируса.

Резолюцията се оказа всеобхватна: в нея участващите държави признават водещата и ръководна роля на СЗО и ООН в координирането на глобалния отговор на пандемията, съгласяват се да работят заедно и да помагат на бедните страни в борбата с COVID-19. Те също така се съгласяват да направят временни всички ограничения за движението на стоки и хора, да не изоставят други мерки за поддържане на общественото здраве, като ваксинация срещу сезонни болести, и като цяло се борят срещу пандемията заедно.

На фона на доста общото съдържание, особено се откроява предпоследният параграф, който се крие на последната, седма страница от резолюцията.

Разцепление в ЕС заради плана на Меркел и Макрон

Четири европейски държави ще предложат по-строга алтернатива на огромен френско-германски фонд за подпомагане на икономиката кризата с ...

В него генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е призован „възможно най-скоро“ да започне „безпристрастно, независимо и пълноценно“ проучване на глобалния отговор на COVID-19 и неговата ефективност, както и настоящата пандемия на СЗО и нейната навременност. Китай не се споменава.

Именно около този около този параграф се крият най-много противоречия: освен САЩ, където много политици открито говорят за вината на Китай в широкото разпространение на коронавирус, Австралия първоначално беше един от най-активните привърженици на разследването за произхода на SARS CoV-2. Премиерът Скот Морисън предложи да се направи разследването независимо от СЗО, за да се установи произхода на вируса и неговото предаване от животни към хора. Разследването трябваше да се фокусира специално върху Китай - това по-специално отбеляза австралийският външен министър Марис Пейн.

Китай рязко се противопостави на подобно предложение и в отговор с помощта на националистическия таблоид, близък до властта, Global Times стартира информационна кампания, по време на която Австралия дори беше наречена "дъвка, прилепена до китайската обувка".

През първия ден от Асамблеята Китай не изрази готовност да се присъедини към страните, подкрепящи резолюцията, но въпреки това го направи в последния момент преди гласуването.

Пекин побърза да заяви, че този документ е голяма победа за Китай.

Китай привнесе коронавирус от чужбина - почти напълно безсимптомен

При новите заразени в северната част на Китай се забелязва, че вирусът има по-дълъг инкубационен период в сравнение с по-ранните случаи...

„Това е съвсем различен механизъм в сравнение с така нареченото независимо разследване, за което Австралия настояваше“, заяви Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство.

Той подчерта, че текстът на документа призовава за борба с дезинформацията и клеветническите кампании, за да се гарантира наличието на диагностика COVID-19, както и ваксини и лекарства за борба с нея. Global Times дори побърза да нарече приетия документ „шамар в лицето на страни като Австралия“ и цитира неназован потребител на социалните мрежи, където страната беше наречена „гигантско кенгуру, работещо като американско куче“.

Освен неизказаните (и невключени в резолюцията) искове срещу Китай, Пекин се притесни от още един въпрос: изискването да се разреши на Тайван да участва в работата на СЗО, която Китай счита за своя територия. Такива пожелания отправиха представителите на САЩ, Хаити и Парагвай. Министърът на здравеопазването на Палау, говорейки с членовете на събранието чрез видеовръзка, дори избухна в сълзи, като разказа колко тайванските власти са помогнали на островната държава. Такива поплъзновения на "някои страни" заслужиха изобличението на китайския специален представител в ООН Чен Сю.

Приетата резолюция обаче не може да мине без политически елементи: например цяло приложение беше посветена на „засилване на действията за включване на жените във всички етапи на процеса на вземане на решения, както и на въвеждане на джендър перспектива в борбата срещу COVID-19“.

Стигна се дотам, че Съединените щати - които не блокираха резолюцията, въпреки нежеланието да изразят своята подкрепа в първия ден на Асамблеята - бяха принудени отделно да подчертаят, че „се разграничават“ от две точки от приетия документ.

Москва: СЗО не бива да се превръща в платформа за решаване на политически проблеми

Световната здравна организация (СЗО) не може да бъде платформа за уреждане на политически сметки. Това заяви във вторник заместник-мини...

Първата е посветена на правото на бедните страни да пренебрегват правата върху интелектуалната собственост върху лекарствата при извънредни ситуации, втората е да се гарантират репродуктивни права по време на епидемия.

„САЩ вярват в юридическата защита на неродените деца и отхвърлят всякакво тълкуване на международните права на човека по начин, който принуждава всяка участваща държава да осигури достъп до аборти “, се казва в официалното обяснение. Той също така заявява, че подкопаването на правата върху интелектуалната собственост "изпраща грешен сигнал до новаторите, които са необходими за разработването на решенията, от които се нуждае светът".

Приемането на резолюцията от САЩ не беше възпрепятствано с писмо от президента Доналд Тръмп, изпратено в навечерието на генералния директор на СЗО. В него той обвини организацията в закъснял отговор на епидемията и прекомерната работа в интерес на Китай, а също така заплаши, че САЩ ще се оттеглят от членство в организацията и ще спрат цялото финансиране на организацията, ако СЗО не демонстрира независимост от Китай и не проведе необходимите реформи. „Не мога да позволя парите на американските данъкоплатци да продължат да отиват за финансиране на организация, която в сегашния си вид не обслужва ясно американските интереси“, заяви държавният глава.

Писмото му предизвика малък научен скандал - престижното медицинско списание The Lancet беше принудено да опровергае информацията, представена от президента, според която това списание публикува информация за епидемията от пневмония в китайския град Ухан през декември 2019 г. „Това твърдение всъщност е неправилно. През декември 2019 г. The Lancet не публикува информация за вируса или епидемията в Ухан или другаде в Китай “, обясняват редакциите на списанието.

Тедрос Адхан Гебрейесус, закривайки Асамблеята, благодари на участващите страни за приемането на резолюцията. Той увери, че СЗО ще продължи да бъде стратегически лидер в координацията на борбата срещу епидемията и обеща, че ще предостави на света цялата информация за вируса и неговия контрол. „COVID-19 взе наши роднини и близки. Той открадна от нас и нашия живот, и начина ни на живот. Той разклати основите на нашия свят и сега заплашва да нанесе удар върху международното сътрудничество. Но той също ни напомни, че въпреки нашите различия, всички сме една човешка раса. И ние сме по-силни, когато сме заедно “, завърши той. Нито Доналд Тръмп, нито писмото му се споменават от Гебрейесус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари