Анализ: Ето кога и къде Украйна може да нанесе следващия си голям удар

10520
Анализ: Ето кога и къде Украйна може да нанесе следващия си голям удар
Снимка: Getty images

Докато руските удари срещу Украйна продължават безмилостно, а надеждите за мир сякаш избледняват, все повече експерти твърдят, че войната скоро може да достигне решаваща повратна точка.

"Украйна струпва и задържа войски и боеприпаси за нова голяма атака срещу руските позиции", казва Питър Дикинсън, анализатор за Украйна в американската неправителствена организация Атлантически съвет.

Руският патриарх поиска спиране на огъня в Украйна за православната Коледа на 7 януари

Руският патриарх Кирил призова за прекратяване на огъня в Украйна по време на православната Коледа, която се празнува тази седмица и в ...

"Те трябва да запазят инерцията, която са набрали - първо през септември с превземането на Харковска област, а след това през ноември с освобождаването на Херсон", допълва Дикинсън пред Euronews.

Една нова офанзива би била също така "от решаващо значение, за да се запази подкрепата на международната общност и да се демонстрира, че огромните им финансови и военни усилия за Украйна дават резултати", по думите на анализатора.

ОЩЕ: Ердоган иска от Путин "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна

Украйна трябва да нанесе удар, "докато земята все още е замръзнала"

Бившият полковник от американската армия Лиъм Колинс заявява пред Euronews, че Украйна трябва да предприеме атака преди снеготопенето през пролетта. "Всички си спомнят наводненията в първите етапи на руската инвазия. Много е трудно да се води настъпление и да се придвижват войски при тези условия. Украйна ще иска да организира тази атака, докато земята е замръзнала и в благоприятно за тях състояние", смята той.

Колинс твърди, че Украйна също така може да поеме стреса от сраженията при ниски или отрицателни температури много по-добре от руснаците, които имат трудности с логистиката, духа и лидерството. "Тези системи са подложени на стрес за руснаците от самото начало и метеорологичните условия само ще направят това по-трудно. Единственото предимство, което руснаците имат в този конфликт, е масата".

Атака на юг може да раздели руските войски

ВСУ: При нахлуване откъм Беларус руските войски ще бъдат спрени още на границата

Въоръжените сили на Украйна са подготвили мощна отбрана при евентуално повторно нахлуване на руските окупатори откъм територията на Бел...

Дикинсън смята, че логистиката предполага юга като най-очевидно място за настъпление - право до брега на Азовско море. "Вероятно в района на Бердянск, може би към Мелитопол, за да се изолират от снабдяване руските сили, които се насочват към Крим".

Според него подобна атака би била много по-мащабен вариант на повторната офанзива в Херсон, където руските сили на практика бяха отрязани, блокирани и принудени да отстъпят, защото не можеха да се снабдяват.

Колинс обаче предупреждава, че колкото повече руснаците са принудени да се оттеглят, толкова по-трудно ще бъде да се води битка с тях. Според него с повторното завладяване на големи райони Украйна е изтласкала врага на все по-тесни територии, така че армията на Русия може да се сплоти повече и да не е толкова равномерно разпределена.

В същото време "руските войски не могат да провеждат широкомащабни огневи маневри, те нямат тази възможност", добавя той. "Това е просто масиране на тяхната артилерия, с малка тактическа и стратегическа стойност и на голяма цена. Ако Украйна е ефективна с настъплението си и започне да бомбардира, за да удари линиите за снабдяване на руснаците, ще видим, че тя е в състояние да завземе по-големи територии в някакъв момент по време на мащабна контраофанзива, най-вероятно по-късно през зимата".

Елементът на изненадата

Друг вариант пред Киев е да се опита да изненада руснаците, като изпрати фалшива информация. "Украйна се оказа много умела в подготвянето на изненади", казва Питър Дикинсън.

Байдън разкри кое ново оръжие може да прати на Украйна (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че се обсъжда изпращането на бронирани бойни машини "Брадли" (Bradley) в Украйна. "Да", от...

"Харковската офанзива през септември беше предшествана от месеци на сигнали, че ще предприемат голяма офанзива в южната част на страната. Русия изтегли голям брой войски на юг и, разбира се, Украйна атакува на изток. Може да се предположи, че те биха искали да повторят този успех", смята анализаторът.

ОЩЕ: Руско ядрено оръжие в Крим и Беларус: Темата е гореща, нова украинска атака в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com